İletişim fakültesi öğrencilerinin kitle iletişim özgürlüğüne ilişkin kavrayışları: Ankara ili örneği
Insight relating to the freedom of mass media of students of communication faculty: Ankara case
- Tez No: 350962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, kitle iletişim araçları, ifade özgürlüğü, ideoloji, küreselleşme, tekelleşme, media, mass media, freedom of expression, ideology, globalization, monopolization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada geçmişten günümüze kadar uzanan Türkiye'deki medya yapısı ve kitle iletişim araçları değerlendirilmiş, kitle iletişim özgürlüğünün tarihi süreci anlatılmıştır. Çalışmanın alt yapısını medyada ideoloji, küreselleşmenin etkisiyle ortaya çıkan tekelleşme, kitle iletişim araçlarının özellikleri ve kullanım amaçları gibi konular oluşturmaktadır. Bu konulardan hareketle, kapalı uçlu sorulardan oluşan bir anket çalışması, Ankara, Başkent ve Gazi üniversitesi iletişim fakültesi son sınıf öğrencileri örnekleminde uygulanarak, eğitimini tamamlamış olan bu bireylerin Türkiye'deki kitle iletişim özgürlüğüne yönelik kavrayışları incelenmiştir. Genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra bir takım tartışma konuları ortaya çıkmıştır ve bu konulara yönelik çözüm önerileri getirilmeye çalışılmış, Türkiye'deki medya yapısının ifade özgürlüğü, anayasal sistem gibi konular bakımından daha da iyi bir noktaya gelebilmesine destek olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, assessed structure of the media and the mass media in dating back from past to the present and described in the historical process of the freedom of mass media in Turkey. Infrastructure of the study of ideology in the media, monopoly which stemmed of globalization, issues constitutes such as characteristics and purposes of the mass media . Based on these topics, investigated in a survey consisting of closed-ended questions about the freedom of the mass media in Turkey that asked to final year students in Ankara, Başkent and Gazi Universities for deblief in thoughts of these individuals who have gained the formation. After overall assessment, a number of topics of discussion has emerged and tried to offer solutions to these issues, intended to be support for could make it even better point of the structure of the media in Turkey.