Assessing the justice triangle: A phenomenological analysis of victim, offender and the state
Adalet üçgenini incelemek: Kurban, suçlu ve devlet üzerine fenomenolojik bir analiz
- Tez No: 350977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JULIAN SAURIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: adalet, suç, fenomenoloji, ceza, kurban
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez, adalet deneyimini fenomenolojik bir analiz yaparak incelemeyi amaçlar. Çalışmaya, devlet, fail ve kurban arasındaki ilişkiyi tanımlayan adalet üçgeni sezgisel yöntemini kullanarak başlar. Bir mahkum edilen, bir cumhuriyet savcısı ve bir ağır ceza avukatı ile derinlemesine yapılan röpörtajları baz alarak, adalet deneyiminin değerlendirmesini yapar. Çoğuna ya ulaşılamamış ya da orthodox positivist sosyal bilimler tarafından önemsenmemiş bu verilerle, adaletin bireysel deneyimini fenomenolojik bir kritikle sunar. Öncelikle bu çalışma farklı ve romansal bir araştırma geleneği olan fenomenolojinin tanıtımını ve değerlendirmesini yapar. Daha sonra, bu araştırma geleneğinin diğer siyasal bilimler ve suçbilim alanlarında kullanımını ele alır. İkinci olarak bu tez, fenomenolojik yaklaşımın nasıl suçun, hukukun ve adaletin analiz edilmesinde kullanılacağını belirtir. Son olarak fenomenolojinin uygulanabilirliğini derinlemesine sunulan bir mahkumun, bir cumhuriyet savcısının ve bir ağır ceza avukatının deneyimleriyle gösterir. Bu tez orjinalliğini gerçek deneyimleri rapor etmesindenve sunmasından alır.Bu tez sonuç olarak fenomenolojinin insane deneyimine odaklanarak, suçbiliminin nasıl çalışılması gerektiğine bir alternative sunar çünkü fenomenoloji varlığa özgü olan anlayışları biraraya getirir, bizi farkında olmadığımız şeylerden haberdar eder, ve esasen insane olana dönmemizi sağlar.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the experience of justice using a phenomenological analysis. It begins by adopting the heuristic device of the justice triangle, supposedly defining the relationship between the state, the perpatrator and the victims. On the basis of in-depth accounts given by a convicted person, a public prosecutor and a criminal lawyer, an evaluation of the experience of justice is conducted. Through a phenomenological critique the individual experience of justice is revealed, all of which is data either unavailable to or discounted by orthodox positivist socialscientific accounts.First, phenomenology as a distinct and novel tradition of enquiry is introduced and elaborated, then a discussion follows on its uses in fields other than political science and criminology. Second, the thesis shows how a phenomenological approach might prove illuminating in the analysis of crime, law and justice, before finally demonstrating the applicability of phenomenology through the presentation of the depth experiences of the convicted person, a public prosecutor and a criminal lawyer. By reporting and presenting real experiences originality is given to this thesis. The thesis concludes that phenomenology by focusing on the human experience itself, provides an alternative for how criminal law should be studied; phenomenology represents a gathering of kinds of understandings that are unique to being; phenomenology make us aware of 'the consequential in the inconsequential, the significant in the taken for granted'; phenomenology returns that which is essentially human to human beings. Keywords; justice, crime, phenomenology, punishment, victim