Büyümenin ekonomi politiği: Türkiye örneği
Political economy of growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 350990
  2. Yazar: FERHAT APAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politik, Ekonomik Büyüme, Küreselleşme, Neoliberal Dönüşüm, İstikrarsız Büyüme, Political Economy, Economic Growth, Globalization, Neoliberal Transformation, Unstable Growth
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Ekonomik büyüme düşük gelir düzeyi ile tanımlanan ve eşitsiz gelir dağılımı, işsizlik ve yoksulluk gibi büyük problemleri olan Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) açısından çok önemlidir. Ekonomik büyüme, politik ve sosyal gelişmelerin yanı sıra, bu ülkelerin kalkınma sorunlarını çözmek için vazgeçilmez bir husustur. Küreselleşen dünya ekonomisinde yer alabilmek adına sürekli olarak ekonomik problemlerle boğuşan bu ülkeler ayrıca siyasi, sosyal ve hukuksal düzenlemeler yapma ihtiyacı da duymaktadırlar. Son küreselleşme dalgası içerisinde özellikle finansal reform çalışmaları ön plana çıkmıştır. Ne yazık ki, artan finansal serbesti ve küresel sistemle oluşturulan daha sıkı bağlar sonucu GOÜ?lerin ekonomik performansları daha fazla dalgalanma göstermiştir. İktisadi büyüme teorilerinin odaklandığı temel nokta, bu sürecin önemini ve mantığını kavramaktır. GOÜ kategorisinde yer alan Türkiye için sürdürülebilir ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek oldukça önemli bir husustur. Ekonomik istikrar amaçlayan 1980 neoliberal dönüşüm sonrasında ve özellikle de 1990?lardan sonra Türkiye?nin istikrarsız bir büyüme performansı sergilediği gözlemlenmektedir. Bu istikrarsız büyümenin kaynağında 1980 sonrası uygulanan reformlar olduğu düşünülmektedir. Çalışmada veri toplama, belge tarama ve içerik çözümleme yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışma okuyucuya Türkiye?nin 1980 öncesi ve sonrasında gerçekleştirdiği ekonomik büyüme performansındaki farklılıkları göstermeyi hedeflemiştir. 1980 öncesinde daha çok iç kaynaklara dayalı bir ekonomik performans yaklaşımı benimsenirken, 1980 sonrası dönemde yabancı kaynaklara bağımlılık artmıştır. Ayrıca, finansal serbestlik ve finansal küreselleşme yılları olan 1990?lardan sonra Türkiye?nin ekonomik büyüme performansı daha fazla oynak hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic growth is very important issue for developing countries which are defined with lower income levels, and having big problems such as uneven income distribution, unemployment and poverty. Economic growth, besides with political and social improvements, is an indispensable subject for developing economies to solve their development problems. These countries constantly fight with economic problems in order to take place in today?s global economy, and they also feel the need to upgrade their political, social, and legal frameworks. Financial liberalization programs came to the foreground during this latest globalization wave of 1990s. Unfortunately, as a result of financial liberalization efforts and stronger ties with the global economy, developing countries have experienced higher economic fluctuations All reforms conducted in developing economies are aimed at increasing economic performance. The main point of economic growth theories along this line is to understand the importance and the logic of the economic growth process. It is very important for Turkey to achieve sustainable economic growth as a developing economy. After the 1980 neoliberal transformation program which aimed at economic stabilization and especially after 1990s, it has been observed that Turkey has been experiencing an unstable economic growth performance. It is believed that the reforms implemented after 1980 is the main source of this unstable growth. Data collection, document screening, and content analysis methods are used in this study. This study aims to show the reader differences between before and after 1980 period in terms of economic performance of Turkey. It is argued that while economic performance of Turkey before 1980 was mainly domestic resources driven, dependence on foreign resources increased strongly after the 1980 period. Moreover, it is further argued that Turkey?s economic performance became much more volatile especially after financial liberalization and globalization years of 1990s.