Adana Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma dönemi heykelleri kataloğu
Catalogue of Roman statues at the Archaeological Museum of Adana
- Tez No: 351034
- Danışmanlar: DOÇ. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
- Anahtar Kelimeler: Roma dönemi, Heykeltıraşlık, Portre, Eros, Kilikia, Adana Arkeoloji Müzesi, Herme, Büst, Roman period, Sculpture, Portrait, Eros, Cilicia, Archaeological Museum of Adana, Herm, Bust
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Adana Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma Dönemi Heykelleri Katalogu konulu tez çalışmamda müze bünyesinde bulunan ve Roma dönemi heykeltıraşlık özellikleri taşıyan 43 parça eser değerlendirilmiştir. Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan heykeltıraşlık eserleri, çeşitli kaynaklardan faydalanarak tanımlama ve tarihleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Tez çalışmamızın bölgenin Roma dönemi heykel sanatı çalışmalarına bir ışık tutması amaçlanmıştır. Konu hakkında sınırlı olan çalışmaların Roma heykel sanatı konusunda Kilikia bölgesi ve diğer bölgeler için fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Çalışmamızda müzedeki sergilenmekte olan Roma heykeltıraşlık eserleri incelenmiş, eserlerin benzerleri bulunarak karşılaştırılmış, stilizasyon ve tarihlendirme çalışmaları yapılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda müzede bulun eserlerin İ.Ö. I. yüzyıl, Roma hâkimiyetinin ilk dönemlerinden Roma İmparatorluğu'nun İ.S. III. yüzyılına kadarki dönemlerinde görülen Roma heykel sanatındaki özellikleri yansıttığı tesbit edilmiştir.Eserler gerek porte heykelciliği, gerekse ideal betimlemeler bakımından bölgenin ne kadar zengin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The catalogue of Roman statues at the Archaeological Museum of Adana features 43 pieces. Here I have dealed with the identification and dating of the sculptures.Our study region sheded light on the work of Roman sculpture which was a benefit for other regions in the Roman eastern Mediterranean. In our study on Roman sculpture of Cilicia some comparisions were done in terms of labor and dating.These pieces were dated into the first century B.C. to the forth A.D. Descriptions in both portrait and sculpture show how the region was rich during the Roman period.