İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki Gladyatör stelleri
Reliefs from İstanbul Archaeology Museum exhibits Gladiator
  1. Tez No: 354811
  2. Yazar: MUSTAFA MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN BALDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Gladyatör, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yazıtlı Gladyatör Stelleri, Dövüş, Gladyatör Türleri, Gladiator, Istanbul Archaeology Museum, Inscribed Reliefs from Gladiator, Fight, Gladiator Types
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Antik dönemin en kanlı, acımasız fakat seyir ve eğlence bakımından en çok popüler oyunu olan gladyatör oyunları Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde Anadolu toprakları üzerinde de oynanmış oyun ve oyuncular antik dönemden itibaren eserler üzerinde de betimlenmiştir. Gladyatörlere adanan steller, mezar anıtları olduğu gibi oyun sonucunda ölen gladyatörlerin de ihtişamının yansıtıldığı ve yazıtlarda belirtildiği gladyatör stelleride bulunmaktadır. Tarihi eserler üzerine sahnelenerek konu olan bu oyunun aslında belli başlı yasal düzenlemeleri ve kuralları da yok değildir. Belirli kurallar çevresinde oynanan bu kanlı oyunun baş oyuncuları da belli evrelerden geçerek eğitim alıyorlar ve sportif eğitimlerden günlük yaşamlarına kadar özel bir yaşantı içindeydiler. Çalışma konumuzu oluşturan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen gladyatör stelleri Anadolu'nun farklı bölgelerinden buraya getirilmiş eserlerdir. Bu stellerde farklı gladyatör türleri betimlenmiştir. Bunların kökeni ve biçimsel olarak işlevleri üzerinde durarak Anadolu'da farklı bölgelerde ki benzer özellikleriyle karşılaştırarak ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Antique of the most bloody and brutal, but in terms of looking and fun game which is very popular in the gladiatorial games played on the Anatolian lands within the boundaries of the Roman Empire and the game and the players are depicted on artifacts from the ancient period. Stelae dedicated gladiators, as well as funerary monuments of the glory of the gladiators who died as a result of this game is reflected in some of the deadliest, and the steles gladiators are mentioned in the inscriptions. Sahnelerek on historical artifacts that are subject to certain legal regulations and the rules of the game actually is not. The protagonists of the game is played according to the rules given in this bloody sport specific training in the daily lives of the stages up to receive training and were in a special life. Work your position Archaeological Museum in Istanbul, which was brought here from different parts of Anatolia steles Gladiator works. These steles depicts the different types of gladiators. Focusing on the functions of their origin and stylistic characteristics similar to that of comparing the different regions in Anatolia have tried to address.