Web tabanlı simülasyon oyunu (WeBLOG) aşamalarının kullanılarak yalın üretim sisteminin hizmet sektöründe uygulanması üzerine bir araştırma
A research on the application of lean production system in service industries by using web based simulation game (WeBLOG)
  1. Tez No: 351035
  2. Yazar: TÜLAY GÜMÜŞ ÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lean Production, Computer-Aided Training, Simulation Games, Conversion, Web-Based Simple Office Simulation Game
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kalite Yönetimi ProgramıYalın üretim yöntemi sadece bir üretim yöntemi değil, çalışan ile dost bir sistemdir. Yalın üretimde çalışanların rolü ve yetki alanı genişlemektedir. Bir anlamda görev işçisinin yerini bilgi işçisi almıştır. Bunun gerçekleşebilmesi için ise eğitim önkoşuldur.Teknolojik gelişmelere paralel olarak değişen geleneksel eğitim sisteminin yerini günümüzde Bilgisayar Destekli Eğitim almıştır. Günümüzde bilgisayar ile yapılan eğitim yöntemlerinden en popülerlik kazanan şekli simülasyon oyunlarıdır. Simülasyonlar, kullanıcıların olaylar ve süreçler hakkında kendi bilişsel modellerini oluşturmasını, araştırmasını, uygulamasını ve bilgilerini etkili bir şekilde geliştirmesini amaçlar. Zaman ve mekân sınırı olmadan bireysel ya da işbirlikli iletişim kurulmasına olanak sağlayan web ortamı, öğrenme sürecini daha etkili hale getirmektedir. Üretim sisteminde yapılacak olan dönüşüm radikal bir zihniyet gerektirdiğinden, etkili bir şekilde öğrenme çok önemlidir. Bilgisayarları ve interneti dahil eden simülasyon oyunları son yıllarda gözde araştırma konusu olmuştur.Bu araştırmada teknolojinin gelişimi ile birlikte üretim ve üretim dışı sistemlerdeki değişim, eğitimin rolü ve eğitim yöntemleri ele alınarak, yalın üretim sistemi eğitiminin web ortamında verilmesi ve sonuçları tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Yalın Üretim, Bilgisayar Destekli Eğitim, Simülasyon Oyunları, Dönüşüm, Web Tabanlı Yalın Ofis Simülasyon Oyunu.
Özet (Çeviri)
Lean manufacturing method is not only a production method, a system that is worker friendly. In lean production, the authority and role of the personel is expanding. In a sense, the task worker has been replaced by the knowledge worker. For this to happen in the educational prerequisite.In line with the technological change, Computer Aided Education has replaced the traditional education system. Nowadays, games are one of the most popular training methods that are applied through computer..Simulations aim to make the users create their own cognitive models about the events and processes, make research, apply and develop the information in an effective way. cognitive models of Without the limit of time and space, individual or collaborative web environment that allows the establishment of communication, makes the learning process more effective. Simulation games, which include computers and internet, have been the most popular research topics in the previous years.Production system, which will be a radical transformation of mentality, because it requires an effective way of learning is very important. Computers and the Internet, including simulation games, which, in recent years has been the subject of research.In this study, together with the development of technology, change in production and non-production systems, considering the role of education and training methods, the results and application of lean production system training in web environment are discussed throughout the research.