Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan bronz eserlerden bir grup
A group of bronzes from the Archaeological Museum Of Hatay
  1. Tez No: 880187
  2. Yazar: GÖKNUR GEÇİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay Arkeoloji Müzesi, Bronz Eserler, Takı, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, Antiocheia Ad Orontes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Geçmişten günümüze çeşitli amaçlara hizmet etmesi için üretilen takılar günümüzde sadece süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Takıların en çok hizmet ettiği amaç olan dini unsurları ele aldığımızda karşımıza; tılsımlara, koruyucu özellik taşıyan figürlerden sonra dini temsil ettiğine inanılan sembollere kadar gelmekteyiz. Yapılan takılarda madenlerin keşfinden önce renkli taşlar, organik malzemeler ve boncuklar; sürtme kazıma, delme ve aşındırma yöntemleri ile bölgedeki halkın zevkine, geleneğine ve inancına göre şekillenerek takı olmuştur. Madenleri keşfeden insanoğlu kolay işlenen madene yönelmiştir. Bu yöneliş Mısır Kültürü'nde statü simgesi olmuş ve varlıklı aileler madenlerden yapılmış takılara yönelmeye başlamıştır. Yöneliş sonucunda takılar bir statü simgesi olma özelliği kazanmış ve hizmet edecek bir alana daha sahip olmuştur. Sahip olduğu bu yeni alan o kadar yerleşmiştir ki yaşayan insanların yanı sıra ölenleri de bu takılarla süslemek gibi gelenekler edinmişlerdir. Mezopotamya' da erkeklerde kadınlar kadar takı kullanırdı. Erkekler genelde mühür için kullanılan yüzükleri tercih etmiştir. Bu durum takılara bir hizmet amacı daha oluşturmuştur. Genelde bu yüzükler kişinin sembolü ya da statüsünü belirten unsurlar taşırdı. Takının bu unsurları taşıması için belirli bir işlem görmesi gerekmekteydi. Görülen bu gereksinim Anadolu' da döküm tarihinin başlamasını sağlamış, yeni iş imkanı oluşturmuştur. Her alanda olduğu gibi bu yeni meslek alanı da yaşanan kültürel olaylarla gelişmiştir. Oluşan gelişmeleri, takı isimleri ve yapım teknikleri gibi bilgileri; yazılı kaynaklardan, Antik vazo ve duvar resimlerinden, sikkeler ve hatta heykeller üzerindeki takıların betimlemelerinden öğrenmekteyiz. Teknolojik gelişmeler yeni meslek alanı olan kuyumculuğu da geliştirmiştir. Zamanla kuyumculuk o kadar gelişmiştir ki insan ya da hayvan gibi plastik unsurlar bulunduran takılar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Manufactured to serve several purposes throughout history, jewelry is solely used for ornamental purposes today. As for the utilization of jewelry in religion, where it finds the most extensive use, it comes in many different forms from amulets and figures thought to have protective roles to symbols considered to represent religion. Before the discovery of mines, colorful stones, organic materials and beads were made into pieces of jewelry after undergoing such processes as rubbing, scraping, piercing and abrading, each determined by the tastes, traditions and the beliefs of the local people. After discovering mines, early humans took advantage of the elements that could be worked easily, which became a symbol of status in the Egyptian culture and wealthy families began to use jewelry made from elements found in mines. As a result of this, jewelry found a new purpose to serve: status. This new use became so well-established that people formed traditions to embellish the deceased as well as the living with these pieces of jewelry. Both men and women wore jewelry in Mesopotamia. Men usually favored rings that were used as seals, which opened up a new area for jewelry to serve. These rings generally bore signs that showed the wearer's status or symbol. In order for the jewelry to assume this role, it needed to be treated accordingly. This treatment process marks the birth of casting in Anatolia, creating new job opportunities which have diversified over time through cultural events. We learn of the events, jewelry names and techniques used to make them from written records, antique drawings and painting on vases and cave walls, coins and even from the descriptions of jewelry on statues. Technological developments led to improvements in jewelry as a profession. This profession has developed to such an extent that jewelry began to contain animal or human figures made of plastic, as well. Key Word: Archaeological Museum of Hatay, Bronze Artefacts, Jewellry, Roman Period, Byzantine Period, Antiocheia Ad Orontes