Harran'da Tunç Çağı pişmiş toprak insan figürleri
Terracotta human figures Bronze Age in Harran
  1. Tez No: 351043
  2. Yazar: BEKİR ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Tunç Çağı, Heykelcikler, Euphrates, Pişmiş Toprak Eserler, Bronze Age, Figurines, Euphrates, Terracotta
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa'nın yaklşık 44 km güneyinde bulunan Harran Höyük ören yerinde yapılan arkeolojik kazılarda ETÇ III- OTÇ tabakalarında ortaya çıkartılan figürinler ile Urfa Müzesinde bulunan ve ETÇ III- OTÇ' ye tarihlenen figürinlerinin arkeolojik ve kültürel açıdan değerlendirilmesiniiçermektedir. Badre'ın Euphrates tipi olarak sınıflandırdığı bu tip figürinler kuzey Suriye ve komşu bölgelerde oldukça geniş bir alana yayılmaktadır ve Erken Tunç Çağı III- Orta Tunç Çağı kültüründe dikkat çeken bir konumasahiptir. Harran Höyük kazılarında ortaya çıkartılmış 8 adet Euphrates Tipi figürin ile Urfa müzesinde bulunan 9 adet Euphrates Tipi figürin bugüne kadar Anadolu'da açığa çıkartılan en geniş repertuarı oluşturmaktadır. Bu figürinlerin arkeolojik olarak değerlendirilmesi Euphrates Tipi figürinlerin anlaşılmasına önemli katkı yapabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
This study, deals with the Early Bronze Age III- Middle Bronze Age I Terracottas Human Figurines recovered in Urfa Museum and at Harran Höyük, which lies approximately 44 km South of Şanlıurfa. Harran and Urfa Museum Figurines, which are distinctive for the Early Bronze Age III- MiddleBronze Age I Culture, could be found in lots of archaeological sites located in Northern Syria its vicinity. Figurines of this type are classified as type?Euphrates Group? by Badre. Nine Euphrates Group figurines in Urfa Museum and eight Euphrates Group figurines recovered at Harran Höyük are the largest group revealed in Anatolia. Archaeological analysis of these could be fruitful for the on going discussions about them among the scholars.