Harran Höyük Orta Tunç Çağı seramiği
The Middle Bronze Age pottery from Harran Höyük
- Tez No: 708910
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Orta Tunç Çağı, Seramik, Orta Fırat Bölgesi, Middle Bronze Age, Ceramics, Middle Euphrates Region
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Balih Havzası içerisinde yer alan Harran Şanlıurfa İli'ne 44 km uzaklıktadır. 4 km'lik bir surla çevrili olan Antik Kent birçok medeniyete başkentlik yapmıştır. Kent merkezinde konumlanan Höyük oldukça geniş ve yayvan bir formdadır. Geç Kalkolitik Çağ'dan Ortaçağ'a kadar kesintisiz bir statigrafi göstermektedir. Bu çalışmanın konusu oluşturan malzeme ise Harran Höyük'te ele geçen Orta Tunç Çağı Seramiği'nin değerlendirmesidir. Harran Höyük'te ele geçen Orta Tunç Çağı seramiği OTÇ I ve OTÇ II'de kesintisiz bir Orta Tunç Çağı tabakalanması vermektedir. Habur ve Balih havzaları ve çevre kültür bölgelerle yapılan karşılaştırmalar ile dönemin kültürel özellikleri ve bölgeler arasında yapılan ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda Orta Fırat Bölgesi ve yakın merkezler ile etkileşimin yoğun olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca incelenen seramikler arasında sayıca fazla olan Orta Fırat Bölgesi'nde ve çevre bölgelerde yaygın olan standart mal grupları da bu durumun kanıtıdır. Seramik formları arasında yoğun olarak görülen çömlek formları yerleşimin sosyo-ekonomik yapısı hakkında bilgiler sunmaktadır. İncelenen seramikler arasında görülen Erken Tunç Çağı ve Geç Tunç Çağı seramik gelenekleri ile devamlılıkların saptanması Orta Tunç Çağı boyunca kültürel sürekliliğe işaret etmektedir. İlerde yapılacak kazı çalışmaları ile daha geniş bir alanda açığa çıkarılacak olan tabakalanmalar bu devamlığı daha net bir şekilde ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Located in Balih Basin, Harran is 44 km from Şanlıurfa province. The Ancient City, surrounded by a 4 km wall, has been the capital of many civilizations. Located in the city center, the mound has a very wide and flat structure. It shows uninterrupted statistics from the Late Chalcolithic to the Middle Ages. The material that constitutes the subject of this study is the evaluation of the Middle Bronze Age pottery found in Harran Höyük. The Middle Bronze Age pottery recovered at Harran Höyük presents an uninterrupted Middle Bronze Age stratification in MBA I and MBA II. With the comparisons made with the Habur and Balih basins and the surrounding cultural regions, the cultural characteristics of the period and the interregional relations were tried to be determined. As a result of the comparisons, it has been determined that the interaction with the Middle Euphrates Region and nearby centers is intense. In addition, the standard ware groups common in the Middle Euphrates Region and the surrounding regions, which are high in number among the ceramics examined, are proof of this situation. The pottery forms, which are seen intensely among the ceramic forms, provide information about the socioeconomic structure of the settlement.The determination of continuity with the Early Bronze Age and Late Bronze Age ceramic traditions among the examined ceramics indicates cultural continuity throughout the Middle Bronze Age. The stratifications that will emerge in a wider area with future excavations will reveal this continuity more clearly.