Güney Kore'de Evanjelik hareket
Evangelical movement in South Korea
  1. Tez No: 351063
  2. Yazar: EMRAH EKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kore, Evanjelizm, Evanjelik Hareketler, din değiştirme, South Korea, Evangelism, Evangelical Movements, religious conversion/proselyte
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hıristiyan dünyasında XV. yüzyıldan itibaren başlayan reform hareketleri XVI. yüzyılda artarak devam etmiş ve Kıta Avrupası?nda etkin olan reformistler halkın desteğini alarak Katolik Kilisesi?ne karşı sergiledikleri tepkilerle Protestanlığın doğuşuna zemin hazırlamışlardır. Kilisenin otoritesi yerine Kutsal Kitap?ın otoritesini kabul eden ve Kitap?tan aldıkları referanslarla İncil mesajının tüm insanlığa ulaştırılması gerektiğine vurgu yapan Protestanlar, terim olarak bunu ifade eden Evanjelizm?i takip edilecek metot olarak benimsemişlerdir.Kısa zamanda Orta ve Kuzey Avrupa ile Kuzey Amerika?da taraftar toplayan Evanjelikalizm, evanjelist misyonerler eliyle tüm kıtalara yayılmıştır. Protestan misyonerler bir Asya ülkesi olan Güney Kore?ye ise XIX. yüzyılın sonlarına doğru ayak basmış ve bir asırlık zaman zarfında Hıristiyanlık bu ülkenin en baskın dini haline gelmiştir. Günümüzde en dinamik kilise yapısına sahip olan Kore Cumhuriyeti, diğer dünya ülkelerine en fazla misyoner gönderen ikinci ülke olarak Hıristiyan dünyasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir.Kore Yarımadası?nda gerçekleşen bu Hıristiyan nüfus patlaması, misyonerlerin yarımadadaki stratejilerine kaynaklık eden evanjelik öğretilerin yanı sıra bu bölgenin kültürel, konjektürel ve sosyopolitik yapısına bağlı olarak gerçekleşmiştir. Bu yönüyle Korelilerin din değiştirme şekilleri de çeşitlilik arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
Starting from XVth century, reform movements continuously increased in XVIth century in the Christian World and the reformists who are active in Continental Europe prepared an environment for the birth of reformists by performing protests against the Catholic Church with the support of the community. Protestants who accept the authority of the Bible rather than authority of the Church and also Protestants, who express the necessity of conveying the message of the bible to whole humanity with the references which are taken from the book itself, adopted Evangelism to be followed as it expresses the same meaning of this term.In a short period of time, Evangelism got supporters in the Central and the Northern Europe and the North America and it is spread to all continents through the agency of evangelical missionaries. Protestant missionaries set foot in an Asian country, South Korea towards the end of XIXth century, and Christianity became a dominant religion in this country within a century. Today, since the republic of Korea has the most dynamic structure of the church, has a privilege in the Christian world as it is the second country sending maximal missionary to the other countries in the World.The occured Christian population explosion on the Korean Peninsula took place depending on the region's cultural, the cyclical and socio-political structures as well as the source of the teachings of evangelical missionaries on the peninsula strategies. On that sense, Apostasy way of Koreans has a variety of styles.