Güney Kore'de Uluslararası ticari tahkim ve yatırım tahkimi
International commertial and investment arbitration in south korea
  1. Tez No: 481090
  2. Yazar: SEON YEONG HONG
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Tahkim, Uluslararası Ticaret, Güney Kore, KCAB, ICSID, International Arbitration, South Korea, International Trade, KCAB ICSID
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüz dünyasında, uluslararası ticaret ve işlemleri giderek fazlalaşmakta, bununla beraber ihtilaflar da artmakta ve bu ihtilafların çözüm yollarından biri olan tahkim öne çıkmaktadır. Uluslararası düzeyde tahkimin tercih edilmesinin nedeni, daha etkin, göreceli olarak daha az masraflı ve mahkemelerinin iş yükünü azaltıcı pek çok faydasının bulunuyor olmasıdır. Türkiye, 25 Haziran 1950 yılında başlayan Kore Savaşı'na 25 Temmuz 1950 yılında Güney Kore'ye müttefik kuvvet olarak asker gönderme kararı almıştır. Bu yüzden Türkiye ve Güney Kore birbirlerini kardeş ülke olarak kabul etmişlerdir. Güney Kore ve Türkiye arasındaki önemli antlaşmalar arasında resmi ticari antlaşma olan FTA (Free Trade Agreement- Serbest Ticaret Antlaşması) 26 Mart 2012 tarihinde imzalanmıştır. Güney Kore vatandaşı bir hukuk öğrencisi olarak Kore Tahkim Kanunu, Kore Ticari Tahkim Kurulu (KCAB) ve onun kendi tahkim kuralları hakkında bilgilendirmenin, Türkiye'de tahkim ile ilgilenen akademisyenler ve uygulayıcılar açısından önemli olduğu düşünülmüştür. Kore Tahkim Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve Kore Ticari Tahkim Merkezi'nin kurulması 1966 yılında gerçekleşmiştir. KCAB'ın uluslararası tahkim kuralları 15 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. KCAB, yerel ve uluslararası tahkim kurallarını kendine uyarlamıştır. Güney Kore, 1958 tarihli New York Sözleşmesi'ne (New York Convention) 1973 yılında katılmıştır ve 23 Mart 1967'de Washington Sözleşmesine dâhil olarak ICSID tahkim yolunu kullanmayı kabul etmiştir. ICSID'de şimdiye kadar Güney Kore ile ilgili karar bağlenmış birkaç davaları vardır. Genel olarak Kore Mahkemeleri, tahkime ve tahkim seçen taraflara olumlu yönde yaklaşmaktadır ancak Kore mahkemelerinin 2003-2004 yılları arasında tahkim anlaşmalarının geçerliliği hakkında verdiği kararlar-dönüm noktası niteliği taşıdığı için önemlidir.
Özet (Çeviri)
As international trade and transactions increase among the nations of the world, the way to resolve these disputes and conflicts being coincidence with global standard has been required and arbitration is important to settle these issues quickly, fairly and conclusively. Korea and Turkey has been in blood allies relationships since Turkish government decided to send troops to South Korea for Korean War (6.25 war) on 25.07.1950. Korea and Turkey had agreed FTA on March 26th 2012. As a Korean law student introducing Korean Arbitration Act, the authorized arbitration center (KCAB) in Korea and its own arbitration rules are significant discussion for both countries' economic cooperation as well as preparing possible arbitration cases later on. Korean Arbitration Act had promulgated and the Korean Commercial Arbitration Committee was firstly inaugurated as an exclusive administrative institution for the arbitrations of commercial disputes in the Chamber of Commerce of Korea in 1966. The Arbitration Rules of KCAB (hereinafter“the Rules”) were brought into effect on Jan 15, 2005. KCAB has international and domestic rules. Korea acceded to New York Convention in 1973 and agreed Washington Convention to solve disputes between foreign investors and Korean government through arbitration of ICSID on 23.03.1967. There are several cases against Korean government by foreign investors. Korean courts show supportive attitude for arbitration normally but examining 2003-2004 arbitration cases is important because the views of the courts in these arbitration cases signify the meaning of Korean courts' judgments as to the arbitration clause.