Edebiyat sosyolojisi açısından postmodern romanın toplumsal temelleri
The social origins of postmodern novel in terms of sociology of literature
  1. Tez No: 351066
  2. Yazar: NESLİHAN ŞEN ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat Sosyolojisi, Postmodernizm, Roman, Postmodern Roman, Mihail Bahtin, Sociology of Literature, Postmodernism, Novel, Postmodern Novel, Mikhail Bakhtin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmanın konusu, başlığında ifade edildiği gibi edebiyat sosyolojisi açısından postmodern romanın toplumsal temelleridir. Çalışma bir disiplin olarak edebiyat sosyolojisini tartışmaya açmakta ve Bahtinci bir yaklaşımla postmodern romanın toplumsal temellerini gösterebilmeyi hedeflemektedir. Çalışmada postmodern roman, tarihsel-toplumsal bir bağlamda ve özgün karakteristikleriyle birlikte ele alınmakta ve bu roman türünün hâlihazırdaki edebiyat sosyolojisi yaklaşımlarıyla çözümlenemediği gösterilmek istenmektedir. Postmodern romanın, klasik ve gerçekçi roman anlayışlarının tersine biçimsel bir estetiğe sahip olduğu ve içeriğe dayalı bir sosyolojik çözümlemenin postmodern roman için yetersiz olacağı düşünülmektedir. Buradan yola çıkarak, postmodern romanın biçimsel estetiğinin, Bahtinci bir yaklaşımla değerlendirilebileceği ve sonuç olarak, Bahtin'in roman kuramının ve Bahtin çevresinin önemli bir üyesi olan Medvedev'in sosyolojik poetika anlayışının postmodern roman için farklı bir sosyolojik çözümleme yöntemi olabileceği söylenmektedir.
Özet (Çeviri)
Subject of this study, as expressed in the title of the social origins of postmodern novel in terms of sociology of literature is. Study challenges sociology of literature as a discipline and aims to demonstrate the social origins of postmodern novel with Bakhtinian perspective. In this study postmodern novel is approached in a historical and social context and specific characretistics and this study seeks to show that this novel type can not be resolved with current approaches in the sociology of literature. Postmodern novel, novel approaches to classical and realistic in contrast with the formal aesthetics and content-based sociological analysis is considered to be insufficent for the postmodern novel. Based on this, the formal aesthetics of postmodern novel, Bakhtinian approach can be assessed and as a result, Bakhtin?s theory of the novel and Medvedev's, who is a significant member of the Bakhtin circle, sociological poetics are said to be a different method of sociological analysis.