Tellu'l-Verd romanında göç olgusu
Migration phenomenon in the novel of tellu'l-Verd
  1. Tez No: 808858
  2. Yazar: NEGİHAN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göç olgusu, Göç edebiyatı, Kimlik, Toplumsal değişim, Yabancılaşma, Migration phenomenon, Migration literature, Identity, Social change, Alienation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Göç ve edebiyat ilişkisinin geçmişten günümüze varlığını sürdürmekle birlikte müstakil bir alanda ele alınması modern dönemde olmuştur. Göç edebiyatında ana konu göç olmakla birlikte göçler, zorunlu veya gönüllü olarak gerçekleşme biçimlerine göre farklılık göstermektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda Suriye savaşı gibi savaş nedeniyle gerçekleşen zorunlu göçler ele alınan önemli konulardan biri olmuştur. Suriye iç savaşının yıkıcı etkileri, Suriye toplumunu derinden etkilemiş ve binlerce insanı yerinden etmesi nedeniyle komşu ülkelere zorunlu olarak göçe mecbur bırakmıştır. Bu nedenle zorunlu göç olgusu toplumun yapısını etkilemiştir. Toplumsal değişimlere neden olan savaş gibi yıkıcı olayların etkileri, edebi eserler aracılığıyla ele alınmaktadır. Bu çalışmada Suriyeli edebiyatçı olan Esma Mu'aykıl tarafından Arapça olarak kaleme alınan Tellu'l-Verd romanı incelenmiştir. Tellu'l-Verd romanı realist tarzda yazılmış bir göç romandır. Bu roman, sosyolojik ve psikolojik açıdan analiz edilmiş; savaşın toplum ve bireylerde bıraktığı etki ve bunun neden olduğu toplumsal değişim ele alınmıştır. Romanda detaylı bir şekilde ele alınan göç öncesi, göç anı ve göç sonrası aşamaları takip edilmiştir. Romanda bir üçgen biçiminde Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Avrupa'ya ve oradan tekrar Suriye'ye geri dönüş şeklinde gerçekleşen göç zincirini oluşturan olayların psikolojik ve sosyolojik etkileri karakterler üzerinde gözlenmiştir. Suriye iç savaşı toplumda pek çok değişime neden olmuştur. Ülkede güvensizlik ve iç kargaşanın oluşması nedeniyle pek çok insan hakkı ihlalleri meydana gelmiştir. Romanda ele alınan tecavüz, işkence gibi insan hakkı ihlalleri; roman ışığında incelenmiştir. Romanda göç sonrası ortaya çıkan kültürel değişimlerin neden olduğu kimlik sorunları yabancılaşma gibi olgular gözlenmiş ve incelenmiştir. Çalışma üç ana başlık altında incelenmektedir. Çalışma; ilk olarak metodoloji ve göç, edebiyat ilişkisi açısından kavramsal çerçevede ele alınmaktadır. İkinci kısımda Esma Mu'aykıl'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserlerine yer verilmektedir. Son ana başlıkta ise Tellu'l-Verd romanı yapısal ve tematik açıdan incelenerek çalışma sonlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although the relationship between migration and literature has existed from past to present, it was in the modern period that it was handled in a separate field. Although the main subject in migration literature is migration, migrations differ according to whether they are forced or voluntary. In the current century, forced migration due to war, such as the Syrian war, has been one of the most important topics addressed. The devastating effects of the Syrian civil war deeply affected Syrian society and forced thousands of people to migrate to neighbouring countries due to displacement. Therefore, the phenomenon of forced migration has affected the structure of society. The effects of destructive events such as war, which cause social changes, are addressed through literary works. In this study, the novel Tellu'l-Verd written in Arabic by the Syrian literary writer Esma Mu'aykıl is analyzed. Tellu'l-Verd is a migration novel written in a realist style. This novel was analyzed from a sociological and psychological perspective; the impact of war on society and individuals and the social change caused by it were discussed. The pre-migration, migration and post-migration stages, which are discussed in detail in the novel, were followed. In the novel, the psychological and sociological effects of the events that make up the migration chain, which takes place in the form of a triangle from Syria to Turkey, from Turkey to Europe and then back to Syria, were observed on the characters. The Syrian civil war has caused many changes in society. Many human rights violations have occurred due to insecurity and civil unrest in the country. Human rights violations such as rape and torture are analyzed in the light of the novel. In the novel, phenomena such as identifying problems and alienation caused by cultural changes that emerged after migration was observed and analyzed. The study is analyzed under three main headings. Firstly, the study is discussed in terms of methodology and conceptual framework in terms of the relationship between migration and literature. In the second part, Esma Mu'aykıl's life, literary personality and works are included. In the last main section, the study is concluded by analyzing the novel Tellu'l-Verd structurally and thematically.