Bağımsız denetim uygulamalarında beklenti farkları ve Türkiye'de algılanması üzerine araştırma
The audit expectation gap in Turkey: An emperical evidence
- Tez No: 351072
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP PEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, denetim beklenti farkları, bağımsız denetçinin sorumlulukları, Auditing, audit expectation gap, auditor?s responsibilities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bağımsız denetim, işletmeler tarafından sağlanan finansal bilgilerin güvenilirliğini arttırarak bilgi riskini azaltmak için halka güvence hizmeti sunması nedeniyle iş çevresinde önemli bir rol oynamaktadır. Bağımsız denetimin önemine rağmen bağımsız denetçilerin görev ve sorumlulukları yeterli şekilde tanımlanmamıştır. Bağımsız denetçinin görev ve sorumlulukları denetim alanındaki en tartışmalı konulardan biridir. Bu problem bağımsız denetim literatüründe ?denetim beklenti farkları? denen kavramın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bağımsız denetçiler ve finansal tablo kullanıcılarının bağımsız denetim fonksiyonuna ve bağımsız denetçinin görev ve sorumluluklarına ilişkin inanışları farklılık gösterdiğinde denetim beklenti farkları oluşur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye?deki bağımsız denetçiler ile finansal tablo kullanıcılar arasında bağımsız denetim fonksiyonu ve bağımsız denetçinin sorumluluklarına ilişkin beklenti farkları olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla üç ayrı anket tasarlanmış ve bağımsız denetçilere, halka açık şirketlerin yöneticilerine ve aracı kuruluşların yöneticilerine gönderilmiştir. Elde edilen veriler frekanslar, ortalamalar, Kruskal Wallis Testi ve Mann-Whitney U Testi gibi istatistik yöntemlerle değerlendirilmiştir. Son olarak bulgular yorumlanarak sorunlar ortaya konmuş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
External auditing plays a crucial role in the business environment by providing assurance services to the public in order to to decrease information risk by increasing the reliability of financial information provided by the business entities. In spite of the importance of the external auditing, the duties and responsibilities of auditors have never been well defined. The duties and responsibilities of auditors is one of the most controversial issues in auditing. This problematic issue leads to what has been termed in the auditing literature as ?audit expectation gap?. The audit expectations gap exists when the external auditors and the public held different beliefs about the audit function and auditor?s duties and responsibilities. The purpose of this study is to investigate the existence of the audit expectation gap between external auditors and users of the financial statements in Turkey. For this purpose, three different questionnaires had been distributed to external auditors, managers of publicly held companies and investors so as to identify their perceptions on this issue. Subsequently, the data were analyzed using several statistical techniques such as descriptive statistics, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney U test and the findings were commented on and problems were pointed out.