Ekonomik kamu yararı kavramının Türk İdare Hukukundaki anlam ve işlevi
The meaning and functions of economic public interest in Turkish Administrative Law
  1. Tez No: 351074
  2. Yazar: HALİT UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kamu Yararı, Kamu Yararı, Hukuk ve Ekonomi, Verimlilik, Toplumsal Fayda, Genel İrade, Economic Public Interest, Public Interest, Law and Economics, Efficiency, Social Benefits, General Will
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmada ekonomik kamu yararı kavramı, kavramsal, biçimsel ve normatif içeriği ile bütünsel bir çerçevede analiz edilmeye çalışılmıştır. Öncelikle ekonomik kamu yararı kavramı kavramsal olarak ele alınmış ve kamu yararının hukuk ? ekonomi ilişkisi içerisindeki yeri irdelenmiştir. Bu yapılırken kamu yararının gerekçelendirilmesi sorununa değinilerek kamu yararının varlığı ve gerekliliği sorununa dikkat çekilmiştir. Ekonomik kamu yararı kavramı üzerine yapılan bu analizlerden sonra, ekonomik kamu yararı kavramının işlevi, sosyal ve ekonomik hayat üzerindeki etkisi ve genel olarak idare hukuku ve idare hukukunun pozitif içeriği bakımından ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu nedenle ekonomik kamu yararının idare hukukundaki ve idare hukukunun içeriğindeki yeri metodolojik olarak belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmanın son bölümünde, kamu yararının içeriğinin kim tarafından ve hangi usulle belirleneceği sorunu merkeze alınmıştır. Bu minvalde yetki çatışmasını çözücü nitelikte bir hiyerarşik tespitte bulunulmaya gayret sarf edilmiş ve kamu yararının içeriğinin belirlenmesine ilişkin temel ilke ve kıstaslar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, I will be primarily focused on the concept of public interest and the law and economics in general. The focus is on the question of justification, on the question of the considerations, if any, which justify the existence of public interest. I will be also focused on issues which determine who is entitled to hold it and determine by who is subject to it. In these subjects, it will be strived to establish the basic standards and to solve the conflict of power of the determination of economic public interest. Finally my focus will be the function of economic public interest in Turkish administrative law. Therefore I want to locate economic public interest in the context of the most recent general debate in administrative law.