Küllüoba Höyüğü Orta Tunç Çağı'na geçiş dönemi (Übergangsperiode): Mimari ve çanak çömlek
The transitional period in to the Middle Bronze Age (Übergangsperiode) of the Küllüoba Mound: Architecture and pottery
  1. Tez No: 351075
  2. Yazar: FATMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR BALKAN ATLI, PROF. DR. TURAN EFE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Küllüoba, İTÇ, OTÇ'ye Geçiş Dönemi, mimari, çanak çömlek, kalınlaştırılmış dudaklı kase, Küllüoba, EBA, The Transitional Period in to the Middle Bronze Age, architecture, pottery, bead-rim bowl
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 548
Özet
İTÇ III dönemi ortalarında, diğer bir deyişle MÖ. 2200'lerde, İç Anadolu'nun kuzey kesiminde, özellikle çanak çömleğin gösterdiğine göre kültürel gelişim sürecinde, belki de gerisinde siyasal gelişmelerin yattığı önemli bir kırılma noktası yaşanır. İçbatı Anadolu'nun kuzey kesimi, kültürel anlamda daha önce Batı Anadolu'nun ayrılmaz bir parçası iken bu dönemde Orta Anadolu'nun kuzeyi ile kültürel ve belki de politik bir birlik oluşturur. Bu yeni oluşumun sınırları, zamanla İç Anadolu'nun güney kesimini de içine alacak şekilde genişler. İşte Orta Anadolu'da, İTÇ III ortalarından Assur Ticaret Kolonileri Dönemi'nin başına kadar olan kabaca 300 yıllık bu süreç, W. Orthmann tarafından (Übergangsperiode) olarak adlandırılmıştır. Bu dönem çanak-çömleğinin yayılım alanı, daha sonra Orta Anadolu'da tarih sahnesine çıkacak olan Hitit Krallığı'nın Eski Hitit dönemindeki çekirdek bölgesi ile kabaca uyuşmaktadır. Dolayısıyla bölgede daha sonra Hitit siyasal ve kültürel birliğinin ortaya çıkmasına yol açacak koşullar ilk olarak Geçiş Döneminde sağlanmış olmalıdır.Eskişehir yakınlarındaki Küllüoba Höyüğü, OTÇ'ye Geçiş Dönemi'nin yayılım alanın batısındaki en kapsamlı araştırılan tek yerleşim yeri konumundadır. İşte Küllüoba'nın bu dönem mimarisi ve çanak çömleği bu tezin içeriğini oluşturur. Önce, söz konusu bu mimari ve çanak çömlek ayrıntılı bir şekilde tanıtılmış ve daha sonra da bu oluşumun yayılım alanı içindeki diğer çağdaş Orta Anadolu yerleşmeleri ile karşılaştırılmalar yapılmıştır. Mimari ve çanak çömleğin incelenmesi sonucu elde edilen veriler doğrultusunda, Orta Anadolu Orta Tunç Çağı'na Geçiş Dönemi'nin kültürel özellikleri ve gelişim evreleri tanımlanmış; bunların ilk nasıl ve nerede ortaya çıktığı sorusuna cevaplar aranmıştır. Son olarak da bu dönemin başlangıcının ve sonunun tarihlendirilmesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Toward the middle of the EB III period, in other words around ca. 2200 BC. emerges an important breaking point -especially based on the pottery- in the cultural development of the northern part of Central Anatolia, most probably due to the political developments. While northern part of inland western Anatolia was earlier culturally integral part of western Anatolia, it appears to have bonded culturally -and most likely politically as well- with northern Central Anatolia. The borders of this new formation eventually encompass the southern part of Central Anatolia as well. This timespan lasting about three hundred years from the mid of the EB III to the beginning of the Assyrian Colony Period was called“Transitional Period”(Übergangsperiode) by W. Orthmann. The distribution area of the pottery of this period roughly coincides with the nucleus area of the Hittite Kingdom during the Old Hittite Period. Thus, the requirements which would eventually lead to the emergence of Hittite cultural and political entity might have been first furnished during the Transitional Period.The mound of Küllüoba near Eskişehir is so far the only site in which the Transitional Period has been extensively investigated in the west of the distribution area. The architecture and pottery of this period from Küllüoba constitutes the topic of the thesis. First, the architecture and pottery under question has been introduced in detail and then, analogies made with the other contemporary sites within the distribution area of this unity. According to the data collected in terms of architecture and pottery, the cultural elements and developmental stages of the Transitional Period have been revealed and looked for possible answers to how and where these elements first appeared. And finally, the dating of the beginning and the end of the period have been focused.