Uluslararası doğal kaynak taşımacılığında yeni yönelimler ve Türkiyenin stratejik konumu
New trends in the international transportation of natural resources and strategic location of Turkey
  1. Tez No: 351073
  2. Yazar: YAŞAR BEDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Kaynak Taşımacılığı, Türkiye'nin Stratejik Konumu, Doğal Kaynak Taşımacılığında Yeni Yönelimler, Natural Resources Transportation, Turkey's Strategic Position, New Trends in Natural Resource Transportation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Doğal kaynakların ve en önemli doğal kaynak olduğu kesin olarak kabul edilen petrol ve doğalgazın,çıkartıldıkları coğrafyalardan tüketim yerlerine ulaştırılmasının en az bu doğal kaynaklar kadar önem kazandığı günümüzde,stratejik açıdan adeta doğal terminal durumunda olan Türkiye'nin önemi ve kazanımları irdelenmektedir.Petrol ve doğalgaz taşımacılığında maliyet ve güvenlik kaygıları,taşımayı boru hatları ile taşıma seçeneğine kaydırmakta,Dünya petrol ve doğalgaz rezervinin %70'ini barındıran Orta Doğu ve Orta Asya bölgesi ile en büyük tüketici ülkelerin yer aldığı A.B.D.ve Avrupa arasında yer alan Türkiye'yi geçiş güzergahı durumuna getirmekte,Türkiye'nin önemini daha da arttırmaktadır.Türkiye bu önemin yanı sıra geçişten ekonomik çıkarlar da sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Natural resources, and is the most important natural resources of oil and natural gas, which is considered to be accurate, exterminationists transportation of consumption places geographies with at least as important as the natural resources today, which is the strategic importance of Turkey and gains almost examined.Petrol terminal and natural gas transportation cost and security concerns, shifts the option of moving pipelines, containing 70% of the world's oil and gas reserves in the Middle East and Central Asia, where the largest consumer countries ABD and transit route between Europe and Turkey, the state of the bringing, increases.Türkiye the importance of Turkey as well as the importance of the transition provides economic interests.