Tanzimat sonrası dini düşüncede kadın tartışmaları
Discussions on women in religious thought after Tanzimmat
  1. Tez No: 934659
  2. Yazar: SEVGİ SÜNERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Feminizm, Batıcılar, Türkçüler, İslamcılar, Taaddüd-i Zevcat, Tesettür, Tanzimat, Feminism, Westerners, Turkists, Islamists, Taaddüd-i Zevcat, Hijab
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
ÖZET TANZİMAT SONRASI DİNİ DÜŞÜNCEDE KADIN TARTIŞMALARI Bu çalışmada Tanzimat sonrası dini düşüncede kadın tartışmaları konusu ele alınmıştır. Tanzimat dönemine giden süreç siyasi aktörler, entelektüeller ve ulemanın gözüyle ele alınmış Tanzimat döneminde kadınların dergi ve gazeteler aracılığı ile eğitim, aile hukuku, çalışma hakları ve siyasi hak arayışları dönemin neşriyatına yansıyan yönleriyle ele alınmıştır. Tanzimat'la beraber kadınların eğitim, aile hukuku, çalışma hakları ve siyasi hakları ile ilgili iyileşmeler Osmanlı kadınına bir hareket alanı yaratmış kadın toplumda daha görünür bir konuma gelmiştir. Kadın özgürlüğünün en belirgin yansımaları, Kadın Dernekleri ve Kadın Dergi ve Gazeteleridir. Tanzimat'la beraber ortaya çıkan; fikirlerin daha özgür bir ortamda tartışılması zemini, bu yayınlar sayesinde kadını daha farklı bir tartışma zeminine taşımıştır. Döneme yön veren fikir adamı ve aydınlar tarafından kadın meseleleri çeşitli makalelerle gündeme getirilerek tesettür, çokeşlilik, kadınların şahitliği, boşanma ve miras konuları fikir akımları çerçevesinde konumlanmıştır. Tanzimat döneminde hürriyet fikri, felsefi kelam, siyaset felsefesi ile hukuk felsefesi gibi üç alanda incelenmekle beraber, sosyal, siyasal, ekonomik ve teknolojik anlamda her yönüyle değişen ve dönüşen dünyaya ayak uydurmaya çalışan Osmanlı aydınları geleneksel Kelam ilminin de yenilenmesi ve çağa uygun hale getirilmesi kanaatine sahip olmuşlardır. Bu anlamda dönemin dergi ve gazetelerinde kadın meseleleri Osmanlı aydınları tarafından inanç esaslarını akıl yoluyla temellendirilerek açıklanmaya çalışılmış ve karşıt görüşlere karşı inanç esasları savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCUSSIONS ON WOMEN IN RELIGIOUS THOUGHT AFTER TANZIMMAT This study deals with women's debates in religious thought after the Tanzimat period. The process leading up to the Tanzimat period is examined from the perspective of political actors, intellectuals and ulema, and women's pursuit of education, family law, labor rights and political rights during the Tanzimat period through magazines and newspapers is discussed in terms of the aspects reflected in the publications of the period. With the Tanzimat, developments in women's education, family law, labor rights and political rights created a space of movement for Ottoman women and women became more visible in society. The most prominent reflections of women's freedom are Women's Associations and Women's Magazines and Newspapers. The ground for discussing ideas in a freer environment that emerged with the Tanzimat Movement brought women to a different discussion ground thanks to these publications. Women's issues were brought to the agenda with various articles by intellectuals and intellectuals who shaped the period, and the issues of hijab, polygamy, women's testimony, divorce and inheritance were positioned within the framework of intellectual movements. In the Tanzimat period, the idea of liberty was examined in three fields such as philosophical theology, political philosophy, and philosophy of law, and the Ottoman intellectuals, who tried to keep up with the world that was changing and transforming in every aspect in social, political, economic and technological terms, were of the opinion that the traditional science of theology should also be renewed and adapted to the age. In this sense, in the journals and newspapers of the period, Ottoman intellectuals tried to explain women's issues by justifying the principles of faith through reason and defended the principles of faith against opposing views.