Ankilozan spondilit hastalarında ASDAS-CRP ve ASQoL skalalarının korelasyonu
ASDAS-CRP AND ASQoLl correlation in patients with ankylosi̇ng spondylitis
  1. Tez No: 351085
  2. Yazar: CANAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞENDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, ASDAS-CRP, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Yapısal ve fonksiyonel kısıtlılıklara sebep olarak yaşam kalitesi bozulan AS hastalarında, hastalık aktivitesini ölçen iki skalanın (BASDAI ve ASDAS-CRP), AS?ye özgü geliştirilmiş yaşam kalite skalası ASQoL ile olan ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 22-65 yaş arası 79 AS hastası (57 erkek) dahil edildi. Hastaların demografik verileri sorgulandı. Hastaların laboratuvar incelemesinde C-reaktif protein (CRP) değeri ölçüldü. Hastaların, hastalık aktivitesi Bath AS Hastalık Aktivite Indeks (BASDAI) ve AS Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS-CRP) ile değerlendirildi. Aktif hastalık dönemi olarak; BASDAI?de 4?ün üzeri, ASDAS-CRP?de ise 1,3?ün üzeri değerler kabul edildi. Buna göre; hastalar aktif ve inaktif hastalık olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki grubun; hastalık süresi, sabah tutukluğu süresi, gece ağrısı varlığı, Bath AS Fonksiyonel Indeks (BASFI), Bath AS Metroloji Indeki (BASMI), AS Yaşam Kalitesi Skalası (ASQoL) ve CRP ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların ASDAS-CRP?e göre 70 (%88,6) , BASDAI?e göre 38 (%48,1)?inde aktif hastalık bulundu. Hastalık süresi ile ASDAS-CRP ve BASDAI arasında ilişki gözlenmedi. Sabah tutukluğu ve BASFI hem ASDAS-CRP hem de BASDAI?nin aktif değerleri ile pozitif yönde ilişki gösterdiği, kendi aralarında değerlendirildiklerinde ise ASDAS-CRP?nin bu parametrelerle daha yakın ilişkili olduğu saptanıldı. BASMI ve CRP?nin sadece ASDAS-CRP aktif hasta grubu ile ilişkisi gözlendi. ASDAS-CRP aktif hastalık grubu ile ASQoL?in oldukça kuvvetli ilişkisi gözlenirken, BASDAI?de aktif hastalarda ASQoL ile orta derecede ilişki saptanıldı. Sonuç: Yaşam kalitesi ile ASDAS-CRP?nin daha güçlü ilişki göstermesi, belki de klinik çalışmalarda BASDAI?den daha spesifik bir aktivite ölçütü olduğunu düşündürebilmektedir. Öyle ki bu konuyu destekleyecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç
Özet (Çeviri)
Objective: The aim, structural and functional limitations caused by the deteriorating quality of life in patients with AS, investigate the relationship between two scale that measures disease activity (BASDAI and ASDAS-CRP) and developed AS-specific quality of life scale ASQoL. Material and Methods: Seventy nine AS patients aged between 22-65 years were included. Demographic data of the patients were questioned. C-reactive protein (CRP) were measured. Disease activity of patients were evaluated by Bath AS Disease Activity Index (BASDAI) and AS Disease Activity Score (ASDAS-CRP) . As a period of active disease; at BASDAI greater than 4, at ASDAS-CRP greater than 1.3 values accepted. Accordingly, the patients were divided into two groups: active and inactive disease. These two groups were evaluate the relationship with disease duration, morning stiffness, pain at night, Bath AS Functional Index (BASFI), Bath AS metrology index (BASMI), AS Quality of Life Scale (ASQoL) and CRP. Results: In our study, 70 (88.6%) patients according to ASDAS-CRP and 38 (48.1%) patients according to BASDAI were found in active disease. Duration of disease was not corraleted with ASDAS-CRP and BASDAI. Groups of patients with active disease at ASDAS-CRP and BASDAI showed positive correlation with morning stiffness and BASFI, evaluated with each other, ASDAS-CRP was more closely related to these parameters. BASMI and CRP were associated with only ASDAS-CRP group of patients with active disease. Groups of patients with active disease at ASDAS-CRP was very strong correlation with ASQoL, but groups of patients with active disease at BASDAI was moderate correlation with ASQoL. Conclusion: ASDAS-CRP correlated with the quality of life in a more powerful, perhaps; a more specific activity suggests by clinical studies than BASDAI. So much so that more work is needed to support this issue. KEY WORDS: Ankylosing spondylitis, ASDAS-CRP, quality of life KEY WORDS: Ankylosing spondylitis, ASDAS-CRP, quality of life