Hipertrofik kardiyomiyopati ile mikro-RNA'lar arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between hypertrophic cardiomyopathy and micro RNAS
  1. Tez No: 351088
  2. Yazar: MEHMET AKDENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrofik Kardiyomyopati, mikroRNA, Real time PCR, Hypertrophic cardiomyopathy, Micro RNA, real time PCR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Hipertrofik Kardiyomiyopati (HKM) miyokardiyal hipertrofiye neden olan birincil kalp kası hastalığıdır. MikroRNA‟lar (miRNA) proteinlerin sentezinin düzenlenmesinde rol alan hem hücre içinde hem de dolaşımda bulununabilen küçük RNA‟lardır. Bu çalışma literatürde kardiyak hipertrofi ile ilişkili olduğu gösterilmiş 11 adet mikro-RNA‟nın periferik kanda ekspresyon düzeylerine bakılarak HKM‟ye özgü miRNA‟lar olup olmadığını araştırmak amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışmaya mart 2012 ve mart 2013 tarihleri arasında kliniğimize başvuran Hipertrofik Kardiyomiyopati tanısı alan 26 hasta, hipertansif sol ventrikül hipertrofisi tanısı alan 25 hasta ile 24 kontrol hastası alındı. Kan örnekleri alınıp 11 tane miRNA‟nın ekspresyon seviyeleri RT-PCR yöntemiyle araştırıldı. miRNA ekspresyon seviyeleri 3 grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan gruplara arasında miR-1, miR-21, miR-22, miR-23a miR-29, miR-30, miR-34, miR-133 ve miR-199a ekspresyonu seviyeleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Her üç grupta da miR-208 ve miR-290 ise ekspresyonu yetersiz olduğu için istatistiksel değerlendirmeye alınmadı. Sonuç: Çalışmaya alınan gruplara arasında miR-1, miR-21, miR-22, miR-23a miR-29, miR-30, miR-34, miR-133 ve miR-199a ekspresyonu seviyeleri açısından fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertrophic cardiomyopathy (HCM) is a heart muscle disease which primary causes myocardial hypertrophy. MicroRNAs (MiRNA) are small RNAs which involved in the regulation of protein synthesis in the cell and circulation. In this study, 11 micro-RNAs shown in the literature to be associated with cardiac hypertrophy were invastigated in peripheral blood by looking at the expression of miRNA. level whether it is specific to hypertrophic cardiomyopathy or not. Methods: 26 patients with HCM, 25 patients with hypertension and 24 patients of control group referred to our department between March 2012 and March 2013 were enrolled into this study. Blood samples were taken and 11 miRNAs‟ expression levels were analyzed by RT-PCR method. miRNA expression levels were compared between three groups. Results: miR-1, miR-21, miR-22, miR-23a miR-29, miR-30, miR-34, miR-133 and miR-199a expression levels were not difference between groups (p>0,05). miR-208 and miR-290 levels have not been evaluated because of inadequate expression. Conclusion: miR-1, miR-21, miR-22, miR-23a, miR-29, miR-30, miR-34, miR-133 and miR-199a expression levels did not show any difference in HCM, HT and control group.