Van Mimar Sinan İlköğretim okulunda bağırsak parazitlerinin yayılışı
The distribution of intestinal parasites in Van Mimar Sinan Primary school
- Tez No: 351097
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Parasitology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak parazitleri, ilköğretim okulu öğrencileri, prevalans, Intestinal parasites, primary school children, prevalence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ödemiş N. Van Mimar Sinan İlköğretim Okulunda bağırsak parazitlerinin yayılışı. Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2013. Bu çalışma, Van Mimar Sinan İlköğretim Okulunda öğrenim gören 6-15 yaş grubu öğrencilerde bağırsak parazitlerinin oranını belirlemek, bu parazitlerin yayılışını etkileyen bazı faktörleri değerlendirmek ve çocuklarda intestinal parazitozların önemini bir kez daha ortaya koymak amacıyla yapıldı. Çalışma, Kasım 2010-Ocak 2011 tarihleri arasında 331?i kız, 294?ü erkek olmak üzere toplam 625 öğrenci üzerinde yürütüldü. Alınan dışkı örnekleri incelenmek üzere 30 dakika içinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Parazitoloji Laboratuarına getirildi. Dışkı örnekleri önce makroskobik olarak incelendi. Bu örneklerden nativ-Lugol yöntemi ile hazırlanan preparatlar ışık mikroskobunda helmint yumurtaları ile protozoon kist ve trofozoitleri yönünden, daha sonra flatasyon metodu (doymuş tuzlu su solüsyonunda) ile hazırlanan preparatlar, protozoon kistleri ve helmint yumurtaları yönünden incelendi. Protozoonları detaylı incelemek için dışkı örnekleri trikrom boyama yöntemi ile boyandı. Ayrıca, dışkı örneği incelenen öğrencilere ailelerinin sosyo-ekonomik durumu ile ilgili soruları içeren bir anket uygulandı. Kızların %38.7?sinde, erkeklerin %38.1?inde olmak üzere bütün öğrencilerin %38.4?ünde bir veya daha fazla parazit türüne rastlandı. Çalışmada, Blastocystis hominis, Giardia intestinalis, Entamoeba coli, Iodamoeba butschlii, Chilomastix mesnili, Hymenolepis nana, Enterobius vermicularis ve Trichuris trichiura?ya sırasıyla %27, %9.1, %5.4, %1.8, %0.2, %1.8, %0.5 ve %0.2 oranlarında rastlandı. Parazite rastlama sıklığı ile anne ve babaların öğrenim durumu (bazı gruplarda), baba mesleği (bazı gruplarda), ailenin gelir düzeyi (bazı gruplarda), ailenin oturduğu mesken türü (bazı gruplarda), kardeş sayısı ve tuvalet temizliği arasında istatistik olarak anlamlı ilişkiler saptandı. Yerleşim birimlerinde içme suyu ve alt yapı yetersizliği, sanitasyonun eksikliği, düşük sosyoekonomik düzey ve ailelerin kalabalık olması bağırsak parazitlerine hala yüksek oranlarda rastlanılmasının en önemli nedenleri olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ödemiş N. The distribution of intestinal parasites in Van Mimar Sinan Primary School. Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, M. Sc. Thesis, Van, 2013. This study was conducted with aim to investigate the species and prevalence of intestinal parasites, and some reasons which effect the prevalence in the students (between 6-15 years old) educated in Mimar Sinan Primary School, Van, and again to investigate the importance of intestinal parasites for children. The study was carried out totally on 625 schoolchildren, 331 girls and 294 boys between the dates, November 2010 and January 2011. The obtained stool samples were transported to the Parasitology Laboratory of the Health Research and Training Hospital, Yüzüncü Yıl University for examination within 30 minutes. The stool samples were examined firstly as macroscopic. Preparations prepared by native-Lugol method examined under a light microscope for trophozoites and cysts of protozoa and eggs of helminthes, then, preparations prepared by flotation method (in saturated salt solution) were examined for cysts of protozoa and eggs of helminthes. The stool samples were stained with the trichrome staining method for detail examination of protozoa. Besides, a public survey included questions about socioeconomic statuses of their families was applied to the schoolchildren whose stool samples were examined. One or more parasite species were encountered in 38.7% of girls and in 38.1% of boys, totally in 38.4% of the schoolchildren. In the study, Blastocystis hominis, Giardia intestinalis, Entamoeba coli, Iodamoeba butschlii, Chilomastix mesnili, Hymenolepis nana, Enterobius vermicularis and Trichuris trichiura were encountered at rates of 27%, 9.1%, 5.4%, 1.8%, 0.2%, 1.8%, 0.5% and 0.2%, respectively. Statistically significant relations were detected between the rates of the parasites and education level of the children?s parents (in some groups), the father?s job (in some groups), the income levels of families (in some groups), type of the houses of families (in some groups), numbers of brothers/sisters and cleanliness of toilets.. It was found that the most important reasons for the high rates of intestinal parasites encountered were lack of sewage and drinking water infrastructure, lack of sanitation, insufficiency of education, low economic level, and crowded families.