Van ilinde 2010-2011 yılı tüberküloz insidansını etkileyen faktörler
Between 2010 and 2011, factors affecting incidence of tuberculosis in Van
- Tez No: 351098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA MİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, insidans, sosyoekonomik faktörler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Karasungur R, Van İlinde 2010-2011 Yılı Tüberküloz İnsidansını Etkileyen Faktörler. YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2013. Bu çalışmada, Van'da Tbc insidansını ve buna etki eden faktörleri incelemek ve yapılacak iyileştirmeler için fikir oluşturmak amaçlanmıştır. Verem savaş dispanserlerinin Tbc bildiriminde kullandıkları standart aylık formlar 2010-2011 yılları arasında retrospektif olarak incelendi. Bu dönemde 267 Tbc hastası saptandı. 2010-2011 yıllarının ortalama Tbc insidansı 12.8'dir.Tüberküloz hastalarının çoğunluğunu (%43)'ü 15-34 yaş grubunun oluşturduğu belirlendi. Tbc insidansı 2010 yılında yüksek bulundu. Bunda, şehrin kötü sosyoekonomik faktörlerinin rol oynadığı düşünüldü. 2011 yılında ise tüberküloz insidansında düşüş görüldü. Tüm bu verilerin tüberküloz ile savaşta yapılacak yeni düzenlemelere yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Doğrudan gözetim altında tedavi stratejisi ile tedavi süreci mutlaka takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Karasungur R, Between 2010 and 2011, Factors affecting incidence of tuberculosis in Van. Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences Master Thesis in Department of Physiology, Van, 2013. In this study, we have purposed to determine the incidence of Tbc and the factors affect it in Van and to constitute an idea for innovation. Standard monthly data forms used for informing of Tbc in tuberculosis control dispensary are investigated retrospectively among 2010-2011. In this period were determined 267 Tbc patient. The mean incidence of Tbc among 2010-2011 was 12,8. The age group of 15-34 had been constitute majority of tuberculosis patients (%43) were determined. Tbc incidence of 2010 was increased. It was considered that bad socioeconomic factors have been playing a major role. Incase the tbc incidence of 2011 was decreased. We consider that this all datas may be help new arrangement to struggle with tubercülosis. The treatment process should be pursued by directly observed treatment strategy. KeyWords: Tuberculosis, incidence, socioeconomic factors.