Timokinon uygulanan ratlarda total antioksidan durumu (tas) ve biyokimyasal serum profilinin araştırılması
The investigations of total antioxidant status and biochemical serum profile in thymoquinone treated rats
  1. Tez No: 351099
  2. Yazar: EMİNE KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyokimyasal parametreler, rat, timokinon, total antioksidan durumu (TAS), biochemical parameters, rat, thymoquinone, total antioxidant state (TAS)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, pro-enflamatuar ve antioksidan olarak koruyuculuğu bilinen timokinonun, total antioksidan kapasite ve biyokimyasal parametreler üzerinde, optimum etkiyi hangi dozda ve sürede gösterdiğinin tespit edilmesi amacıyla planlandı. Bu amaçla 48 adet 200?250 g ağırlığında erkek rat (Wistar-albino) kullanıldı. Kontrol , 1. Grup (timokinon çözeltisi 5 mg/kg/gün), 2.Grup (15 mg/kg/gün), 3.Grup (30 mg/kg/gün), 4.Grup (45 mg/kg/gün) ve 5.Grup (60 mg/kg/gün) olmak üzere her biri 8ratttan oluşan 6 grup oluşturuldu. Otuz gün boyunca ağız yoluyla (gavaj) TQ uygulandıktan sonra alınan serum örneklerinde; Total antioksidan kapasite (TAS) ve bazı biyokimyasal serum parametrelerinin düzeyleri ölçüldü. AST, ALT ve ALP aktiviteleri, trigliserit, kolesterol, VLDL, total bilirubin, üre, kreatin, BUN, globülin ve total protein düzeyleri, 5. grupta (60 mg/kg) önemli derecede artarken, ALP aktiviteleri 2, 3 ve 5. grupta artmış olarak bulundu. GGT aktiviteleri sadece 2 ve 5. grupta önemli derecede azaldı. 2. grupta trigliserit ve VLDL düzeyleri önemli derecede arttı. Trigliserit düzeyleri 4. Grupta ise en düşük olarak bulunurken, HDLC düzeyleri 5. Grup hariç, diğer gruplarda ise kontrol grubuna göre önemli oranda arttı. Ayrıca BUN 4. (45 mg/kg) grupta istatistiksel olarak önemli derecede arttı. Sunulan bu çalışmada, albümin düzeylerinin 5. grupta önemli derecede azaldığı belirlendi. Total antioksidan kapasite (TAS) düzeylerinin TQ uygulanan tüm gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli ölçüde düşük olduğu görüldü. Sonuç olarak, TQ ratlar için ağız yoluyla uygulanmasında, 60 mg/kg dozda özellikle karaciğer ve böbrek fonksiyon parametrelerinin normalden farklı çıkması, bu dozun biyokimyasal olarak güvenilirliğini gösterdiği ve bundan sonra yapılacak koruyucu çalışmalarında 30-40 mg/kg dozların güvenli bir şekilde kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine in which dose and duration of thymoquinone it shows the optimum effect on total antioxidant capacity and biochemical parameters. For this purpose 48 male rats (Wistar-albino) weight between 200 and 250 g were used. Each consisting of 8 rats; Control, group 1(timokinon solution 5 mg/kg/day), Group 2 (15 mg/kg/day), Group 3 (30 mg/kg/day), Group 4 (45 mg/kg/day) and Group 5 (60 mg/kg/day) named six groups were developed. After sixty day of TQ application orally (gavage), from the serum samples taken; total antioxidant capacity (TAS) and some biochemical serum parameters level were measured. AST, ALT and ALP activities, triglyceride, cholesterol, VLDL, total bilirubin, urea, creatine, BUN, globulin and total protein levels, while increasing significantly in 5. group (60 mg/kg), ALP activities were found to be increased in groups 2,3 and 5. GGT activities were decreased significally only in groups 2 and 5. Triglyceride and VLDL levels were increased significantly in group 2. While triglyceride levels were found the least in group 4, HDLC levels were increased significantly in comparison with the control group except for group 5. Besides, BUN in 4. group (45 mg/kg) statistically was increased significantly. Represented in this study, it is determined that albumin levels were decreased considerably in group 5. Total antioxidant capacity (TAS) levels were determined to be considerably low statistically in all TQ applied groups in comparison with the control group. As a result, for TQ rats applied orally, with the 60 mg/kg dose especially liver and kidney function parameters being different from normal shows that this dose is reliable in biochemical and in the future protective studies 30-40 mg/kg doses can be used safely conclusion was reached.