Farklı doz ellajik asitin rat serum lipit profili ve total antioksidan üzerine etkisi
The effect of different doses of ellagic acid on the serum lipid profile and total antioxidant in rat
  1. Tez No: 351101
  2. Yazar: SONGÜL AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ellajik asit, rat, HDL, LDL, VLDL, trigliserid, kolesterol, TAS, Ellagic acid, rat, HDL, LDL, VLDL, triglyceride, cholesterol, TAS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Akkuş S, Farklı doz ellajik asitin rat serum lipit profili ve total antioksidan üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2013. Bu çalışmada, ellajik asitin HDL, LDL, VLDL, trigliserit, kolesterol ve TAS parametreleri üzerine farklı doz kullanımının etkilerini araştırmak amacıyla planlandı. Bu amaçla 200-250 gr ağırlığında erkek rat ( Wistar albino) kullanıldı. Kontrol, 1. grup (EA 3 mg/kg), 2. grup (EA 10 mg/kg), 3. grupta (EA 12 mg/kg) , 4. grupta (EA 20 mg/kg) olmak üzere her biri 8 rattan oluşan 5 grup oluşturuldu. Sekiz haftalık deneme süresi boyunca EA gün aşırı olarak ratlara ağız yolu ile uygulandıktan sonra alınan serum örneklerinde, TAS ve serum lipit profili ölçüldü. Analiz sonuçları kontrol grubuna göre farklı doz ellajik asit uygulamalarında 20 mg/kg ellajik asit uygulanan grupta HDL ve trigliserid seviyesinin en yüksek, LDL ve kolesterol seviyesinin en düşük olduğu, TAS seviyesi açısından deneme ve kontrol grubu arasında fark olmadığı, EA'ın dozunun artışı ile yükselmeye başladığı görüldü. Sonuç olarak, bakılan parametreler açısından deneme ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak fark olmadığı, bununda uygulanan EA miktarlarının birbirine yakın olmasından kaynaklanmış olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Akkuş S, Different doses of ellagic acid effects on rat serum lipid profile and total antioxidant. YüzüncüYıl University, Institute of Health Sciences, Master's Thesis in Department of Biochemistry, Van, 2013. This study was desinged to invastigate effects of using different doses of ellagic acid on HDL, LDL, VLDL, triglycerides, cholesterol, and TAS parameters. 200-250 g male rats (Wistar) were used for this purpose. Control, group 1 (EA 3 mg / kg), group 2 (EA 10 mg / kg), group 3 (EA 12 mg / kg), 4.grupta (EA 20 mg / kg) to each of 5 groups were formed consisting of 8 rat. EA days over an eight-week trial period in serum samples obtained from rats after oral administration, TAS and serum lipid profile were measured. According to the results of analysis in the control group,applications of group in which perform 20 mg/kg elagic acid, the highest levels of ellagic acid-treated group, HDL and triglycerides, LDL and cholesterol level is the lowest, there was no difference between the test and control groups in terms of the level of TAS, with the increase in the dose of EA was started to rise. As a result, viewed in terms of the parameters of the statistical difference between test and control groups, whether it applied to the amount of ellagic acid that may have been close to each other due to the fact it was concluded.