Türkçe için normal nazalans değerlerinin belirlenmesi
.
- Tez No: 351147
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nasal resonance, Nasalance, Turkish, Nasometer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
AMAÇ: Nazal rezonans bozuklukları daha çok çocuk yaş dönemin olmak üzere toplumun her döneminde görülür ve subjektif, yarı objektif, objektif yöntemlerle değerlendirilir. Nazal rezonans bozukluklarının objektif değerlendirilmesinde en sık Nasometer cihazı kullanılmaktadır. Nasometer cihazı ile elde edilen verileri değerlendirebilmek için normal değerlerin bilinmesi gerekir. Biz bu çalışmada çocuk ve yetişkinlerde Türkçe için normal nazalans değerlerini belirlemeyi amaçladık. YÖNTEM: KBB muayenesi normal ve öz geçmişinde işitme, ses, konuşma problemleri olmayan, tonsillektomi, adenoidektomi, septoplasti, larenks ve damağa yönelik operasyon geçirme öyküsü bulunmayan 156 (79 kadın, 77 erkek) sağlıklı çocuk ve yetişkin denek çalışmaya katıldı. Deneklere önceden belirlenen nazal, oronazal, sibilan ünsüz içeren oral ve sibilan ünsüz içermeyen oral cümleleri seslendirmesi istendi. Seslendirme sırasında nasometer (6450 model) cihazı kullanılarak yaş ve cinsiyet gruplarının ortalama nazalans değerleri belirlendi. Nazalans değerleri üzerinde cinsiyet, yaş ve dilin etkisi araştırıldı. BULGULAR: Tüm deneklerde ortalama nazalans değerlerini nazal cümlede %67, oronazal cümlede %38, sibilan ünsüz içeren oral cümlede %20, sibilan ünsüz içermeyen oral cümlede %18 bulduk. Oronazal ve sibilan ünsüz içermeyen oral cümlede kadınlar erkeklere, yetişkinler çocuklara göre anlamlı derecede yüksek nazalans değeri bulduk. Fakat, diğer cümlelerde cinsiyetler ve yaş grupları arası anlamlı farklılık görmedik. Çalışmalarda ortalama nazalans değerleri arasında farklılıklar gördük. SONUÇ: Biz bu çalışmada Türkçe için ortalama nazalans değerlerini belirledik. Oronazal ve sibilan ünsüz içermeyen oral cümlenin nazalans değerleri üzerinde cinsiyet ve yaşın etkili bir faktör olduğunu bulduk. Dilin nazalans değerleri üzerinde etkili faktör olduğu sonucuna vardık. Anahtar Kelime: Nazal rezonans, Nazalans, Türkçe, Nasometer
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Nasal resonance disorders are frequently encountered in every period of life, especially in childhood and they are evaluated by means of subjective, semi-objective and objective methods. Nasometer device is most commonly used for the objective evaluation of nasal resonance disorders. Normal values should be known in order to evaluate the data gathered via Nasometer device. In this study, we aim to obtain normal nasalance values for Turkish language in children and adults. METHODS: This study included 156 healthy child and adult subjects (79 females, 77 males) whose ENT examinations were normal, who did not suffer from hearing, vocal or speaking problems in the past and who did not undergo operations on tonsillectomy, adenoidectomy, septoplasty, larynx and palate. The subjects were asked to vocalize oral sentences prepared beforehand which contained nasal, oronasal and oral sentences containing sibilant consonants and oral sentences not containing sibilant consonants. Nasometer device (model 6450) was used during the vocalization process and mean nasalance values were determined for the groups based on ages and sexes. The effects of sexes, age and language on nasalance values were analyzed. FINDINGS: We found in all subjects that mean nasalance values were 67% for nasal sentences, 38% for oronasal sentences, 20% for oral sentences containing sibilant consonants and 18% for oral sentences not containing sibilant consonants. When oronasal and oral sentences not containing sibilant consonants were taken into consideration, we determined significantly high nasalance values in women compared to men and in adults compared to children. However, we did not find significant differences in other sentences among the groups based on sexes and ages. We observed differences among mean nasalance values in the studies. CONCLUSION: In this study, we have determined mean nasalance values for Turkish language. We have found that sexes and ages are effective factors on the nasalance values of the oral sentences not containing sibilant consonants and oronasal. We have observed that language is an effective factor on nasalance values.