Tip 2 diyabetli hastalarda kan glukoz düzeyi ile karbonmonoksid difüzyon kapasitesi arasındaki ilişki
Association between blood glucose and carbon monoxide diffusion capacity in TYPE 2 diabetes patients
  1. Tez No: 351150
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Tip 2 diyabet, solunum fonksiyon testi, FEV1, FEV1/FVC, DLCO, FVC
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Diyabetes mellitus birçok organı etkileyen komplikasyonlarla giden bir hastalıktır. Diyabetin retinopati, nefropati, nöropati ve makrovasküler komplikasyonları iyi bilinmekle birlikte akciğer üzerine etkileri yeteri kadar çalışılmamıştır. Biz bu çalışmamızda amacımız tip 2 diyabetes mellitus?un solunum fonksiyon testlerine etkisin incelemektir. Materyal ve Yöntem: Tip 2 diyabet li 42 hasta (21?i erkek, 21?i kadın) ve 48 sağlıklı kontrol (24?ü erkek, 24?ü kadın) olmak üzere toplam 90 kişi çalışmaya dahil edildi. Diyabet li hastalardan 8-12 saatlik açlık kan şekeri, HgA1c, tokluk kan şekeri, kreatinin, ALT, hemogram, spot albümin, spot kreatinin tahlilleri istendi, tüm hastaların göz ve nörolojik muayeneleri ilgili branşlarda yaptırıldı ve diyabetik nöropati, nefropati veya retinopati saptanan hastalar kaydedildi. Tüm katılanların solunum fonsiyon testleri yapılarak birinci saniye zorlu ekspirasyon volümü (FEV1), zorlu vital kapasite (FVC), birinci saniye zorlu ekspirasyon volümü/ zorlu vital kapasite (FEV1/FVC), karbonmonoksid difüzyon kapasitesi (DLCO %) değerler ölçüldü ve iki grup arasında karşılaştırmalar yapıldı. Sonuçlar: Diyabetli hastalarda FEV1 değeri ortalama 90±13.3 ml iken, kontrol grubunda 97.1±8.9 ml olarak saptandı ve diyabetli grupta FEV1 daha düşük bulundu ve arasındaki fark istatist iksel olarak anlamlıydı (p=0. 005). Diyabetli hastalarda FVC değeri ortalama 91.6±13 ml iken, kontrol grubunda 98.2±9.2 ml olarak saptandı ve diyabetli grupta FVC daha düşük bulundu ve arasındaki fark istatist iksel olarak anlamlıydı (p=0.008). Diyabetli hastalarda DLCO değeri 96.8±11.5 mmol/kPa/dk iken kontrol grubunda bu değer 98.08±10.2 mmol/kPa/dk idi ve tip 2 diabetlilerde daha düşük olmasına rağmen aralarındaki fark anlamlı değildi (p=0.59). Diyabetli hastalarda FEV1/FVC oranı 83±7.2 iken, kontrol grubunda ise 83.8±5.9 olarak saptandı ve aralarındaki fark anlamlı değildi (p=0.59). Tartışma: Tip 2 diabet li hastalarda kronik hiperglisemi olması mikroanjiopatik hasara yol açarak özellikle retinopati, nöropati ve nefropati gibi komplikasyonlara sebebiyet vermektedir. Diyabetin akciğer üzerindeki etkilerini inceleyen çalışma sayısı çok azdır Çalışmamızda tip 2 diyabetli olanlarda kontrol grubuna göre solunum fonksiyonlarında FVC, FEV1 değerlerinde bozulma olduğunu saptadık, bununla birlikte bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. ,
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes mellitus is a chronic disease that causes complications and affects many organs. Even though retinopathy, neuropathy, nephropathy and macrovascular complication of diabetes are well known, there are less study about lung involvement. In this study our aim was to investigate the effects of diabetes on respiratory function tests. Material and method 42 diabetic patients (21 male, 21 female) and 48 healthy controls (24 male, 24 female) total 90 participants were involved to our study. Fasting blood glucose, HgA1c, after meal blood glucose, creatinine, hemogram, ALT, spot urine albumin and spot urine creatinine samples were taken from diabetic patients. All patients were screened for microvascular complications and data was recorded. Respiratory function tests were performed in all participants and Forced expiratory volume in 1st second (FEV1), forced vital capacity (FVC), Forced expiratory volume in 1st second/forced vital capacity (FEV1/FVC), carbon monoxide diffusing capacity (DLCO%) were measured and compared between two groups. Results FEV1 values of diabetic group and control group were 90±13.3 ml and 97.1±8.9 ml respectively, FEV1 values of diabetic group were statistically significant (p=0.005). FVC values of diabetic group and control group were 91.6±13 ml and 98.2±9.2 ml respectively, FVC values of diabetic group were statistically significant (p=0.008). DLCO levels in diabetic group and control group were 96.8±11.5 mmol/kPa/min, and 98.08±10.2 mmol/kPa/min respectively, even though diabetic group has lower DLCO levels, this finding was not statistically significant (p=0.59). FEV1/FVC levels of diabetic and control group were 83±7.2 and 83.8±5.9 respectively and difference was not statistically different (p=0.59). Discussion Chronic hyperglycemia in diabetes may cause microangiopathic damage and leads to microvascular complications such as retinopathy, nephropathy and neuropathy. Studies about effects of diabetes on lungs are quite limited. In our study we detected lower FVC, FEV1 levels in diabetic patients compared with healthy controls. More studies are required to clarify lung involvement in diabetes. Key words Diabetes mellitus, type 2 diabetes, respiratory function tests, FEV1, FEV1/FVC, DLCO, FVC