Perkütan koroner girişim uygulanan iskemik kalp hastalarında high sensitive troponin T'nin prognozu öngörmedeki yeri
Prognostic role of high sensitive troponin T in patients with ischemic heart disease undergoing percutaneous coronary intervention
- Tez No: 351158
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: High sensitive troponin T, kronik iskemik kalp hastalığı, olumsuz kardiyovasküler olaylar, perkütan koroner girişim, prognoz, Chronic ischemic heart disease, high sensitive troponin T, major adverse cardiovascular events, percutaneous coronary intervention, prognosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Kronik iskemik kalp hastalarında, perkütan koroner girişim sonrası kısa ve uzun dönem prognozu değerlendirmek amacıyla birçok çalışmada kardiyak biyobelirteç düzeyleri bakılmıştır. Ancak bu çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. High sensitive troponin T (Hs-TnT) ölçümü; konvansiyonel yöntemle saptanamayan daha düşük düzeydeki troponin T miktarı ölçümüne imkan veren yeni ve daha duyarlı bir yöntemdir. Perkütan koroner girişim sonrası riskli grubun belirlenmesi alınacak tedaviler ve sıkı takip açısından önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada; kararlı anjina nedeniyle başarılı, elektif perkütan koroner girişim uygulanan hastalarda, işlem öncesi ve sonrası bakılan high sensitive troponin T düzeyinin, 1 yıllık takipte olumsuz kardiyovasküler sonlanımlar üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kardiyo-loji Bölümü'ne kararlı anjina ile başvuran ve başarılı elektif perkütan koroner girişim uygulanan 100 hasta (74 erkek, 26 kadın) alındı. İşlem öncesi troponin I düzeyleri yük-sek (> 0,1 ng/ml) olan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastaların işlem öncesi, işlem sonrası 3-4. ve 12-24. saatlerde Hs-TnT düzeyleri ölçüldü. Hs-TnT için pozitif değer > 14 pg/ml kabul edildi. Hastalar 1 yıl boyunca olumsuz kardiyovasküler olaylar yönünden (ölüm, akut koroner sendrom ve inme) takip edildi. Bulgular: Çalışmada işlem sonrası 3-4. saatte (erken dönem) % 36, 12-24. saatte (geç dönem) % 54 hastada Hs-TnT düzeyi pozitif değere ulaştı. İşlem sonrası erken dö-nemde Hs-TnT pozitif olan hastalarda, 1 yılda olumsuz kardiyovasküler olay görülme (MACE) oranının anlamlı şekilde daha yüksek olduğu saptandı (% 36,1'e karşın % 15,6; p=0,026). Bu anlamlı ilişki lojistik regresyon analizinde de devam etti (odds ratio=3,36, % 95 C.I. 1,09-10,33; p=0,034). İşlem sonrası geç dönemde Hs-TnT pozitifliği olan hastalarda ise 1 yılda MACE görülme sıklığının artmış olmasına rağmen bu durumun istatistiksel anlamlılık taşımadığı gözlemlendi (% 27,8'e karşın % 17,4; p=0,243). Ayrıca, 1 yılda MACE görülen hastalarla görülmeyen hastaların işlem öncesi Hs-TnT düzeyleri benzer bulundu (median 3,7 pg/ml'ye karşın 4,1 pg/ml; p=0,485). İşlem sonrası Hs-TnT düzeyleri ise 1 yılda MACE görülen grupta daha yüksek olmasına rağmen bu yükseklik istatistiksel anlamlılık kazanmadı (median, erken dönemde 16,1 pg/ml'ye karşın 10,7 pg/ml, p=0,342; geç dönemde ise 25,7 pg/ml'ye karşın 15,0 pg/ml, p=0,376). Sonuç: Kararlı anjina nedeniyle, başarılı, elektif perkütan koroner girişim uygu-lanan hastalarda; özellikle işlem sonrası 3-4. saatte bakılan Hs-TnT'nin 1 yıllık olumsuz kardiyovasküler olayları öngörmede etkili olduğu kanısına varıldı. Ancak bu durumun daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The cardiac biomarkers levels were examined in order to predict short and long term prognosis after percutaneous coronary interventions in patients with chronic ischemic heart disease in several studies. Nevertheless, these studies results were conflicting. High sensitive troponin T (Hs-TnT) measurement is novel and more sensitive method which allows the measurement of troponin T levels that are undetectable by conventional troponin T measurement. Identify of the risk groups after percutaneous coronary intervention is important for frequent follow-up and treatments. Therefore, the aim of the this study was to investigate effects of Hs-TnT levels after successful, elective percutaneous coronary intervention in the patients with stable angina pectoris for predicting major adverse cardiovascular events within one-year. Material and Methods: 100 patients (76 males and 24 females) presented stable angina pectoris where Department of Cardiology in Cukurova University Balcalı Hospital who underwent successful, elective percutaneous coronary intervention were included the study. The patients who are elevated troponin I levels before procedure (> 0,1 ng/ml) were excluded from the study. Hs-TnT levels were measured at before procedure, at 3-4. and 12-24. hours after procedure. For the positive value of Hs-TnT level was considered > 14 pg/ml. The patients followed-up for major adverse cardiovascular events (death, acute coronary syndrome and stroke) along one-year. Results: In the study; Hs-TnT levels were reached the positive value in 36 % of patients at 3-4. hours after procedure early period); in 54 % of patients at 12-24. hours after procedure (late period). Major adverse cardiovascular events MACE) rates within one-year were found to be significantly higher in the patients who are had positive Hs-TnT levels in early period after procedure (36,1 % vs. 15,6 %; p=0,026). This significant relationship continued into the logistic regression analysis (odds ratio=3,36, % 95 C.I. 1,09-10,33; p=0,034). Although incidence of MACE increased in the patients who are had positive Hs-TnT levels in late period after procedure within one-year, there was no statistically significance (27,8 % vs.17,4 %; p=0,243). Additionally, Hs-TnT levels before the procedure were similar in the patients who observed MACE within one-year (median 3,7 pg/ml vs. 4,1 pg/ml; p=0,485). Although Hs-TnT levels after procedure was higher in the patients who observed MACE within one-year; there was no statistically significance (median, early period 16,1 pg/ml vs. 10,7 pg/ml, p=0,342; late period 25,7 pg/ml vs. 15,0 pg/ml, p=0,376). Conclusions: Hs-TnT which are measured at particularly 3-4. hours after successful, elective percutaneous coronary intervention in the patients who have stable angina pectoris may be effective for predicting major adverse cardiovascular events within one-year. However, results of the this study must be supported by more extensive large studies.