Baziler tepe anevrizmalarında endovasküler tedavi
Endovascular Treatment of Basillary Tip Aneurysms
  1. Tez No: 351157
  2. Yazar: MEHMET KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, İntrakraniyal stent, Endovasküler embolizasyon, Endovasküler tedavi, Baziler tepe anevrizması, Intracranial aneurysm, Intracranial stent, Endovascular embolization, Endovascular treatment, Basillary tip aneurysm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Baziler tepe anevrizmalarının tedavisinde endovasküler yolun etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemi olduğunu göstermek ve literatür eşliğinde değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 16-71 arasında değişen (ort: 49) 15'i (% 50) erkek, 15'i (% 50) kız toplam 30 baziler tepe anevrizması olan hasta alındı. 19'u (% 63,3) kanamış, 11'i (% 36,7) kanamamış hastalardı. 11 (% 36,7) hastada baziler tepe anevrizmasına ek olarak en az 1 diğer bölge anevrizması da eşlik etmekteydi. Stent yardımı ile tedavi edilen hastalara 7-10 gün önce 2'li antiagregan tedavi başlandı. Hastalar işlem sonrası ilk 24 saatte diffüzyon MR ile 3-6 ay ve 18 ay sonra DSA ile değerlendirildi. Bulgular: Tüm hastalarda işlem başarı ile yapıldı. 29 hastada koil kullanıldı. 18 hasta stentsiz (11'i balon yardımı ile), kalan 12 hasta ise stent yardımı ile tedavi edildi. 2 hasta daha sonra rekanalizasyon nedeni ile stentlendi. Stentle tedavi edilen 10 hasta Y stent, 2 hasta tek stent ve 3 hasta ise teleskopik stent kullanılarak tedavi edildi. 3 hastada işlem esnasında distal rüptür oluştu fakat bu hastalar nörolojik sekel kalmadan iyileştiler. Toplam 7 hastada işlem esnasında trombüs gelişti, IV tirofiban tedavisi verildi. 2 hastada kalıcı, 1 hastada geçici hemiparezi gelişti. 1 hasta işlemden 5 gün sonra muhtemelen tromboemboliye bağlı eksitus olurken, Hunt and Hess derecesi 5 olan 2 hastadan 1'i işlemden 10 gün sonra, diğer hasta ise yaklaşık 4 yıl süren vejetatif bir peryottan sonra eksitus oldu. Derecesi 4 olan diğer bir hasta ise işlemden 3 yıl sonra sepsis nedeniyle eksitus oldu. Hunt and Hess derecesi 5 olan hastalar çıkarıldığında peroperatif dönemde (ilk 30 gün) ciddi morbidite ve işleme bağlı mortalite % 7,1 ve % 3,6'ydı. Sonuç: Baziler tepe anevrizmalarının endovasküler yolla tedavisi etkin ve güvenilir bir yöntem olup, Hunt and Hess derecesi yüksek olan hastalarda, endovasküler tedaviye rağmen mortalite yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the efficacy and safety of endovascular treatment of basillary tip aneurysms and review the literature. Materials and Methods: There was a total of 30 patients between 16-71 years old, 15 males, 15 females. 19 (63.3%) patients had subarachnoidal haemorhage and 11 (36.7%) had no bleeding. There was at least one additional aneurysm, other than basillary tip, in 11 patients. Dual antiagregant treatment was started 7-10 days before the treatment with stenting. Patients were checked with Diffusion MR after 24 hours, then followed by DSA at 3-6th and 18th months. Results: Procedure was successful in all patients. Coils were used in 29 patients. In 18 patients there was not any need for stenting; however 11 of those were treated with balloon asisted. Remaining 12 patients were treated with stenting. Additionally, two patients were stented because of recanalization during follow-up. In 10 patients Y stenting with coiling, in two single stent with coiling and in three telescopic stenting without coiling were used. In three patients distal arterial rupture occured but the patients recovered without any neurologic sequela. In seven patients trombus formation occured during procedure and they were treated with IV tirofiban. Two patients had permanent and one patient had temporary hemiparesis. One patient died probably due to thromboembolism. One of two patients whose Hunt and Hess grade was five, died after 10 days of procedure and the other died after four years of vegetative state. Another patient with grade four died after 3 years later due to sepsis. Peroperative severe morbidity was 7.1%, mortality related with the procedure was 3.6% excluding patients whose Hunt and Hess score was five. Conclusions: Endovascular treatment of basillary tip aneurysms is an effective and safe method. Despite endovascular therapy, mortality and morbidity are still high in patients with high Hunt and Hess scores.