Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Polikliniği'ne ocak 2000-ocak 2013 tarihleri arasında başvuran akut romatizmal ateş'li hastaların klinik ve epidemiyolojik yönden retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospectively clinical and epidemiological evaluation of patients with acute rheumatic fever who attended to Pediatric Cardiology Clinic of the Cukurova University between january 2000 and january 2013
- Tez No: 351162
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ÖZBARLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş (ARA), romatizmal kalp hastalığı (RKH), klinik, epidemiyolojik, insidans, Çukurova Üniversitesi, Acute rheumatic fever (ARF), rheumatic heart disease (RHD), clinical, epidemiological, incidence, Cukurova University
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Hastanemizin son 12 yıllık verilerinden yola çıkarak Romatizmal Ateş ve Romatizmal Kalp Hastalığı'nın klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi, insidans ve mevsimsel prevalanslarının araştırılması, diğer çalışmalarla karşılaştırılarak klinik ve epidemiyolojik özelliklerin zaman içindeki değişikliklerinin saptanması ve sonuçta klinisyene ışık tutulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Kardiyoloji Polikliniği'nde Ocak 2000-Ocak 2013 tarihleri arasında akut romatizmal ateş (ilk atak veya rekürrens), romatizmal kalp hastalığı veya geçirilmiş romatizmal ateş tanıları ile başvuran 190 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Hastaların ilk başvuru yaşları 6-17 yaş arasındadır (ortalama 10,75±2,6). Hastaların 57'si (% 46) kız, 66'sı (% 54) erkektir. ARA atağıyla başvuran hastaların % 37'si kış, % 22'si ilkbahar, % 27'si yaz, % 14'ü sonbaharda gelmiştir. Yüzde 62'si Adana il sınırları içinden, % 38'i Adana dışından gelmiştir. Çocuk Kardiyoloji polikliniğimize başvuran hastalardaki akut romatizmal ateş yüzdesi 2000 yılında % 1,08 iken, 2012 yılında % 0,03'tür. Latent dönem 7-28 gündür (ortalama 17±5,9 gün). Yüzde 86'sında kardit, % 79'unda poliartrit, % 18'inde kore, % 1,6'sında subkutan nodül saptanmıştır. En sık başvuru şikayeti eklem ağrısıdır (% 76). Atakla gelen 123 hastanın % 86'sında kardit mevcuttur. Karditli 106 hastanın 48'i (% 45,2) hafif, 20'si orta (% 18,8), 38'i (% 35,8) ağır kardit olarak değerlendirilmiştir. Kardit şiddetiyle yaş, cinsiyet, geliş yeri ve akut faz reaktanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. En sık diz (% 73) ve ayak bileği (% 66) tutulumu görülmüştür. En sık mitral kapak (% 95), sonra aort kapağı (% 42) tutulmuştur. Profilaksiye uyumu iyi olmayan hastaların % 36,3'ünde rekürrens görülmüştür. İlk atakla gelen karditli hastaların % 20,4'ünde; rekürrensle gelen karditli hastaların % 13'ünde kapak lezyonu tamamen düzelmiştir. Karditli hastaların % 4,7'sinde rebound, % 7,5'inde rekürrens, % 35,8'inde konjestif kalp yetmezliği, % 5,6'sında perikardiyal efüzyon, % 0,9'unda disritmi, % 19,9'unda sessiz kardit görülmüştür. Sekiz hastaya cerrahi uygulanmıştır. Sonuç: Akut romatizmal ateş, insidansı azalsa da, ülkemizde halen ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilen önemli bir hastalıktır. Ülke çapında, büyük ölçekli veri toplama ve zorunlu bildirim sistemlerinin oluşturulması ile gelecekte ARA insidansı, mortalite ve morbiditesi daha kesin rakamlarla belirlenebilecek; genetik faktörler değiştirilemese de çevresel faktörler ve sağlık politikalarında yapılacak değişikliklerle, hastalık ve komplikasyon sıklığı daha da azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate retrospectively clinical and epidemiological features of rheumatic fever and rheumatic heart disease using last twelwe year's data of our hospital, to investigate incidence and seasonal prevalance, to detect changes over time in clinical and epidemiological features by comparing with other studies, and finally to illuminate the clinicians. Materials and Methods: The medical records of 190 patients with rheumatic fever (first attack or recurrence), rheumatic heart disease or previous rheumatic fever who admitted to Pediatric Cardiology Department of the Cukurova University between January 2000 and January 2013 were analyzed retrospectively. Findings: The age of patients at presentation ranged between 6 and 17 years (mean age 10,75±2,6). Fifty-seven of patients (% 46) were female; 66 patients (% 54) were male. Thirty-seven per cent of the patients with acute rheumatic fever were admitted in winter, % 22 in spring, % 27 in summer and % 14 in autumn. Sixty-two per cent of patients were living within the borders of Adana, % 38 were coming from out of province. While acute reumatic fever rate in patients who attended to our Pediatric Cardiology clinic was % 1,08 in 2000, it was % 0,03 in 2012. Latent period ranged 7-28 days (mean 17±5,9 days). Eighty-six per cent of the patients had carditis, % 79 had polyarthritis, % 18 had chorea, % 1,6 had subcutaneous nodules. The most common complaint at presentation was arthralgia (% 76). Eighty-six per cent of 123 patients with acute attack had carditis. Forty-eight of 106 patients with carditis (% 45,2) had mild carditis, 20 of (% 18,8) had moderate carditis, 38 of (% 35,8) had severe carditis. No significant correlation found between the severity of carditis and age, sex, residing or acute phase reactants. The most commonly affected joints were knee (% 73) and ankle (% 66). The most commonly affected valve was mitral valve (%95), and then aortic valve (%42). Recurrence observed in % 36,3 of patients who didn't take prophylaxis regularly. The valve lesion healed completely in % 20,4 of carditis patients coming with first attack; and % 13 of with recurrences. Rebound was seen % 4,7 of patients with carditis, and recurrence in % 7,5; congestive heart failure in % 35,8; pericardial effusion in % 5,6; dysrhythmia in % 0,9 and silent carditis in % 19,9. Eight patients underwent surgery. Conclusion: Although the incidence of acute rheumatic fever has decreased, it still continues to be an important disease can lead to serious morbidity and mortality in our country. By country-wide formation of large-scale data collection systems and obligatory notification systems, in the future, incidence, morbidity and mortality of acute rheumatic fever will be determined more precisely and although genetic factors can not be changed, changes in environmental factors and health policy will decrease the frequency of the disease and its complications.