Konjenital katarakt ve şaşılık
Congenital cataract and strabismus
  1. Tez No: 351163
  2. Yazar: TÜLİN BÖREKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHANIM HACİYAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital katarakt, Şaşılık, Görsel rehabilitaston, Congenital cataract, Strabismus, Visual rehabilitation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş-Amaç: Konjenital kataraktlı olgularda postoperatif dönemde gelişen şaşılık sıklığını, türlerini ve uygulanan tedavinin etkinliğini belirlemek. Gereç-Yöntem: Ocak 2009 ? Mayıs 2013 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Katarakt biriminde konjenital katarakt tanısı ile opere edilen ve takibi yapılan 54 olgu retrospektif olarak incelendi. Katarakt dışında ön segment patolojisi, retinal problemi ve preoperatif şaşılığı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Olguların cinsiyeti, tanı yaşı, kataraktın lateralite durumu, katarakt ekstraksiyon ve GİL implantasyon yaşları, postoperatif dönemde şaşılığın ortaya çıkış zamanı ile katarakt ekstraksiyonu arasındaki süre, şaşılığın derecesi, şaşılık türü ve uygulanan tedaviler incelendi. Bulgular: Çalışmaya 38?i erkek (% 70,4), 16?sı kadın (% 29,6) 54 hasta dahil edildi. Olgularımızın başvuru anındaki tanı yaş ortalamaları 9,31 ± 14,50 ay, median değeri 4,29 (2,55 - 10,0) ay idi. Olguların 45`i (% 83,3) bilateral, 9?u (% 16,7) ünilateral konjenital katarakta sahipti. Olguların katarakt ekstraksiyon yaşı ortalaması 11,48 ± 14,35 ay, median değeri 7,30 (3,92 - 13,20) ay idi. 36 hastaya yapılan sekonder GİL implantasyon yaşı ortalaması ise 31,10 ± 9,38 ay idi. 5 (% 9,25 ) olguya primer GİL implantasyonu yapıldı. Katarakt ekstraksiyonu ile kayma tanısı arasındaki süre ortalama 27,35 ± 11,36 ay idi. Katarakt ekstraksiyonu sonrasında şaşılık gelişen 31 (% 57,4) olgunun 17?sinde (% 54,8) ezotropya, 14?ünde (% 45,2) ekzotropya tesbit edildi. 3 hastaya şaşılık cerrahisi uygulandı. Sonuç: Konjenital katarakt cerrahisi geçiren çocuklarda şaşılık gelişimi sık görülmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için postoperatif dönemde görsel rehabilitasyona verilen önem arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the incidence, the clinical characteristics of strabismus that present after congenital cataract surgery and determine the efficieny of treatment. Materials and Methods: During the period from January 2009 to May 2013, 54 patients that applied to Çukurova University Faculty of Medicine Department of Eye Diseases Center and underwent conjenital cataract surgery were reviewed retrospectively. Patients who had anterior segment pathology except cataract, retinal problem, and strabismus before the surgery were excluded from the research. The sex, age at cataract diagnosis, laterality, age at cataract surgery and IOL implantation, the interval between the time of cataract extraction and the diagnosis of strabismus, characteristics of strabismus and treatment were analyzed. Results: 54 patients were included in this study and 38 (70.4%) of whom are male, 16 (29.6%) of whom are female.The mean age at cataract diagnosis was 9.31 ± 14.50 months, median value was 4.29 (2.55?10.0) months. 45 patients had bilateral, 9 patients had unilateral congenital cataract. The mean age at cataract extraction 11.48 ± 14.35 months, median value was 7.30 (3.92?13.20) months. Secondary IOL implantation was performed in 36 patients, the mean age was 31.10 ± 9.38 months. Primer IOL implantation was performed in 5 (9.25%) patients. The mean interval between the time of cataract extraction and the diagnosis of strabismus was 27.35 ± 11.36 months. Strabismus developed in 31(57.4%) patients after cataract extraction. 17(54.8%) patients had esotropia, 14(45.2%) patients had exotropia. Strabismus surgery was performed in 3 patients. Conclusion: Development of strabismus is common in children undergoing congenital cataract surgery. To prevent this, attention should be increased on visual rehabilitation in postoperative period.