Nizip İlçe ve köylerindeki buzağı, kuzu ve oğlaklarda anomalilerin prevalansı ve bu olgularda bazı biyokimyasal değerler
The prevalence of anomalies in calves, lambs and goat kids locating village and district of Nizip and some biochemical parameters in these events
- Tez No: 351168
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ŞINDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anomali, Buzağı, Kuzu, Oğlak, Anomaly, Calves, Lambs, Goat Kıds
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma buzağı, kuzu ve oğlaklardaki anomalilerin insidansını ortaya koyarak, kongenital anomaliler ile iz element düzeyleri arasında bir korelasyonun varlığını araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışma materyalini Nizip ilçe ve köylerinde bulunan anomalili buzağı, kuzu ve oğlaklar ile bunların anneleri oluşturdu. Kontrol grubu olarak ise aynı türlerin sağlıklı yavru ve bunların anneleri kullanıldı. Çalışma periyodunu oluşturan 1 yıllık süre zarfında karşılaşılan anomalili 29 buzağı, 3 kuzu ve 8 oğlak olmak üzere toplam 40 yavru ile bunların anneleri araştırma grubunu oluşturdu. Kontrol grubu için klinik olarak sağlıklı olduğu düşünülen hayvanlardan seçilmiş 9 buzağı, 3 kuzu, 8 oğlak ve anneleri seçildi. Hem çalışma grubu hem de kontrol grubunu oluşturan hayvanların serum Ca, Fe, Mg, Zn ve Cu düzeylerinin analizi için vena jugularisinden antikuagulansız vakutainer tüplere 10 ml kan alındı. Anomalili yavruların klinik durumları belirlendikten sonra iyileşebilecekleri düşünülen olgulara gerekli sağaltım işlemleri yapıldı. Çalışma süresince, 29 buzağı, 3 kuzu ve 8 oğlakta görülen anomali olgularının, urethral dilatasyon, anorchidie, hermaphrodismus, atresia ani, tortikollis, amaurosis, arqüre, bouleture, atipik meme, bilateral anophthalmia, coccigeal agenesis, arthrogryposis, maxilla et mandibula deviasyonu, kısa kuyruk, üç ayaklılık, hidrosefalus, urachus fistülü, kist dermoid, hernia umbilicalis olduğu belirlendi. Anomalili hastaların türlere göre dağılımları 29 buzağı (% 72,5), 3 kuzu (% 7,5) ve 8 (% 20) oğlak olduğu gözlendi. Anomalili yavruların serum düzeyleri sağlıklı yavrular ile karşılaştırıldı. Anomalili olan yavrularda sağlıklı olanlara oranla Fe düzeyindeki yüksekliğin istatistiksel açıdan önemli olduğu (P0.005). Anomalili yavruların anneleri ile sağlıklı yavruların annelerinin serum Ca, Fe, Mg, Zn ve Cu düzeyleri arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunmadı (P>0.005). Yapılan çalışmanın sonucunda anomali olgularının farklı bölgelerde değişik insidens gösterebileceği, kongenital anomaliler ile iz element düzeyleri arasında bir korelasyon olduğu ve bu konunun hala araştırmaya değer olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
T This study was done to reveal the incidence of anomalies of the calf, lamb and goat kids and investigate the existence of correlation between congenital anomalies and trace element levels. Calves, lambs and kids with anomaly and their mothers located in the county and the villages of Nizip created the material of the study. As the control group, healthy puppies of the same speicies and their mothers were used. 9 calves, 3 lambs, 8 goat kıds totally 40 puppies with anomaly and their mothers which were encountered in the 1-year study period, formed the study group. Thought to be clinically healthy, 9 calves, 3 lambs, 8 goat kıds and their mothers were selected. From both the study and control group, 10 ml blood simples were taken from jugular vien to anticuagulan vacutainer tubes for analysis of the serum Ca, Fe, Mg, Zn and Cu levels. Once the clinical situations of the pups with anomaly were detected, necessary treatment operations were made to the events which were thought to get recover. During the study, anomaly cases seen in the 9 calves, 3 lambs, 8 goat kıds were determined as urethral dilatation, anorchidie, hermaphrodismus, atresia ani, torticollis, amaurosis, arqure, bouleture, atypical breast, bilateral anophthalmia, coccigeal, arthrogryposis, deviated mandible and maxilla, short tail, three meat bipedalism, hydrocephalus, hernia umbilicalis, dermoid cyst and fistula urachus. The distribution of the diseased animals according to the species is 28 calves (% 72.5), 3 lamb (7.5%) and 8 goat kids (20%) were found. Serum levels of young animals with anomaly were compared to healthy ones. It is determined that Fe level of young animals with anomaly which is statistically higher than healthy ones is important (P < 0.05), and Mg level statistically high (P < 0.01) is very important. The difference between the level Ca, Zn and Cu serum wasn?t not statistically significant (P > 0.005). There wasn?t a significant difference between the levels of Ca, Fe, Mg, Zn and Cu of the healthy and anomaly puppies? mothers (P > 0.005). As a result of the this study, it has been decided that anomaly events can show different insidence in different regions, there is a correlation between congenital anomaly cases and the levels of trace elements, and this topic is still worth investigating.