Böbrek taşı olan ankilozan spondilitli hastalarda taşa yol açabilecek risk faktörlerinin seri incelemesi
The serial assesment of the risk factors that may contribute renal stones in patients with ankylosing spondylitis and renal stones
  1. Tez No: 351225
  2. Yazar: EMEL GÖNÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, böbrek taşı, kesitsel, Ankylosing spondylitis, renal stone, cross-sectional
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ankilozan spondilit (AS) aksiyel iskelet, entezis bölgeleri ve periferik eklemleri etkileyen kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Ankilozan spondilitin en önemli özelliği radyografik sakroileit ve spondilit ile ilişkili inflamatuvar tipte bel ağrısıdır. Ankilozan spondilitli hastalarda böbrek taşı prevalansının artmış olduğu bulunmuştur. Böbrek taşı oluşumunun metabolik değişikliklerden etkilendiği düşünülmektedir. Daha önce, merkezimizde metabolik değişikliklerin araştırıldığı kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Kesitsel araştırmaların neden sonuç ilişkisi kurmada olumsuzluk yarattığı bilinmektedir. Bu yüzden seri değerlendirmelerle AS'lilerde renal taş oluşumunda metabolik faktörlerin rolünü test ettik. Bizim bu çalışmadaki amacımız, metabolik değişikliklerin belli aralıklarla izlenmesinin kesitsel araştırılmayla elde edilen tek değerlendirme sonuçlarına göre daha anlamlı sonuç verip vermeyeceğini test etmektir. Araştırmada böbrek taşı olan 30 AS'li hasta, böbrek taşı olmayan 30 AS'li hasta ve 20 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Hastalar 1984 Modifiye New York kriterlerini karşılamaktaydı. Hastalık aktivitesi ve fonksiyonel kayıp ölçümleri için Bath Ankilozan Spondilit Aktivite İndeksi ve Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi kullanıldı. Böbrek ultrasonografisi ve kemik mineral dansitometrisi yapıldı. Serum kalsiyum, fosfor, paratiroid hormonu, magnezyum, immunglobulin A,idrar pH, 24 saatlik idrarda kalsiyum ve fosfat atılımı ölçüldü. Kan ve idrar örneklerinin incelenmesi aylık periyotlarla tekrarlandı. Çalışma sonunda, AS'li hastalarda böbrek taşını öngörmede, hastalığın süresi, aile öyküsünün varlığı, spinal mobilite ölçümlerinin kısıtlılığı, uzun süre NSAİİ kullanımı ihtiyacının olması, yüksek kan IgA düzeyleri, 24 saatlik idrarda kalsiyum ve fosfor atılımlarının yüksek olmasının yol gösterici olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
. Ankylosing spondylitis (AS), is a chronic inflammatory disease that affects the axial skeleton, the entheses and the peripheral joints. The hallmark of AS is inflammatory back pain associated with radiographic sacroiliitis and spondylitis. Renal stone prevalence was found to increase in AS patients. It's thought that urinary stone formation can be affected by metabolic changes. A cross-sectional study for investigating the metabolic changes were done formerly in our center. Cross-sectional studies have been known to create problems for constructing a causation. For this reason, we tested the role of metabolic factors for the formation of renal stones in patients with ankylosing spondylitis In this study, our aim is to find out if there is a significance when the records of metabolic changes are repeated with certain intervals against one measurement. Thirty AS patients with renal stone, 30 AS patients without renal stone and 20 healthy control individuals were enrolled for the study. All the patients were fullfilled the 1984 Modified Newyork Criteria. Physical examination and metrological indexes were applied. Bath Ankylosing Spondylitis Activity Index and Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index were used to evaluate the activity and functional loss of the disease. Renal ultrasonography, bone mineral dansitometry changes were recorded. Blood samples for serum calcium, phosphate, parathyroid hormone, magnesium, immunoglobulin A and urine pH, twenty-four hour urinary calcium and phosphate were obtained. The blood and the urine samples were repeated monthly for the study. We concluded that the duration of the disease, family history, limited spinal mobility, the period of NSAID use, the level of IgA, 24 hour excretion of urinary calcium and phosphorus may predict the renal stone among AS patients, at the end of the study .