Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlarda aneminin prognoza etkisi
  1. Tez No: 351254
  2. Yazar: ZÜHAL ÖZER ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, anemi, prognoz, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, anemia, prognose
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi?nde izlenen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda aneminin prognoz üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Hastalar ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran, solunum fonksiyon testi (SFT) bulguları ile Global Initative for Obstructive Lung Disease (GOLD) 2011 kriterlerine göre KOAH tanısı doğrulanan 29 anemik, 30 normostemik, 28 polistemik hasta çalışmaya alındı. Her hastadan bilgilendirilmiş gönüllü olur formu sonrası, ayrıntılı anamnez alındı. Fizik muayene yapılıp, anemik grupta anemi nedenine yönelik ek testler istendi. Hastaların bir yıllık takipte acil, poliklinik başvurusu, yoğun bakım gerektiren yatış öyküsü, uzun süreli oksijen gereksinimi sorgulandı. Bulgular: KOAH?ta anemiyi konu alan çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmada da anemi en sık kronik hastalık anemisi (KHA) ile uyumlu bulunmuştur. Anemisi olan KOAH?lı hastalarda non-anemiklere göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek hastane başvurusu bulunurken, mortalite artışına katkısı gösterilememiştir. Sonuç: Çıkan sonuçlar; KOAH? ta aneminin morbiditeyi arttıran önemli komorbit durumlardan biri olduğunu düşündürmektedir. KOAH?lı hastalar anemi açısından da değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study was performed in order to determine the effect of anemia on the prognosis of the patients with COPD. Patients and method: Eighty-seven patients with COPD were included in the study. 29 had anemic, 30 had normostemik, and 28 had polycythemia. The diagnosis of COPD was confirmed by using spirometry and GOLD 2011 criterias. The patients were evaluated in terms of emergency, and outpatient applications, requiring intensive care unit admission history, long-term oxygen requirement. Results: The most common cause of anemia in patients was anemia of chronic disease. The patients with anemia had higher hospital admission than the patients without anemia. It was statistically significant however, there was no statistically difference between the patients with/without anemia in terms of the increasing of the mortality . Conclusion: Anemia may increase morbidity in patients with COPD therefore the patients with COPD should be considered in terms of anemia.