Akut pulmoner tromboemboli geçiren hastalarda tedavi öncesi ve sonrası asimetrik dimetilarginin düzeyi ile pulmoner hipertansiyon ilişkisi
The relationship between pre and post-treatment levels of asymmetric dimethylarginine with pulmonary hypertension inpatients with pulmonary embolism
  1. Tez No: 351255
  2. Yazar: SEVİNÇ ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik dimetilarginin, pulmoner emboli, pulmoner hipertansiyon, ekokardiyografi, asymmetric dimethylarginine, pulmonary embolism, pulmonary hypertension, echocardiography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Pulmoner emboli, pulmoner arter ve dallarının çeşitli maddelerin yerleşmesi ile tıkanması sonucunda ortaya çıkan mortalite ve morbiditesi yüksek klinik durumdur. Pulmoner arter hipertansiyonu (PAH), istirahatte sağ kalp kateterizasyonu ile ölçülen, ortalama pulmoner arter basıncında 25 mmHg'dan büyük bir değerde sürekli yükseklik olarak tanımlanır. Idiopatik pulmoner arteryel hipertansiyon (IPAH)'ta asimetrik dimetilarginin (ADMA) plazma seviyeleri kontrollerden anlamlı derecede yüksektir. Çalışmamızda akut pulmoner emboli ve tedavi sonrası ADMA düzeyi ve pulmoner hipertansiyon ilişkisini araştırmayı planladık. Gereç Yöntem ve Bulgular: Çalışmaya akut pulmoner emboli tanısı konmuş 18 hasta alındı. Ayrıntılı fizik muayeneleri yapıldı. Sigara öyküleri sorgulandı. İlk tanıda ve üç ay sonra hastaların pulmoner emboli protokolünde kontrastlı toraks tomografileri çekildi, ekokardiyografileri (EKO) yapıldı. ADMA düzeyi için kan alındı. Yirmiüç sağlıklı erişkinden ADMA düzeyi ölçümü için kan alındı. Hastaların yaş ortalaması 48.39±14.24 yıl idi. Tedavi öncesi ADMA düzeyi ortalama 1.024 ?mol/L, tedavi sonrası değer 0.548 ?mol/L, sağlıklı grupta ADMA düzeyi ortalama 0.415 ?mol/L idi. İlk tanıda ölçülen ADMA düzeyi yüksekliği tedavi sonrası ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı idi. ADMA düzeyi ve pulmoner arter basıncı arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç: Akut pulmoner embolide ADMA düzeyi literatürle uyumlu olarak yüksek bulundu. ADMA düzeyi ve pulmoner arter basıncı arasında korelasyon saptanmamasının nedeni vaka sayısının az olması olabilir, daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pulmonary embolism is a clinical situation with high mortality and morbidity that appears as a result of blockage pulmonary artery and its branches with the settlement of various substances. Pulmonary arterial hypertension (PAH) is defined as a resting mean pulmonary artery pressure greater than 25 mmHg measured by right heart catheterization. In recent reports, it was found that plasma asimetrik dimetilarginin (ADMA) levels are significantly higher than controls in idiopatic pulmonary arterial hypertension (IPAH). We aimed to examine the relationship between acute pulmonary embolism and post-treatment ADMA levels with pulmonary hypertension. Materials, methods and findings: The study was included 18 patients diagnosed with acute pulmonary embolism. Detailed physical examination was performed. Smoking histories were inquired. In the first diagnosis and after three months, contrast-enhanced chest computed tomography scans protocol was performed in patients with pulmonary embolism and their echocardiographies were also done. Blood samples were taken to examine the level of ADMA. Blood samples were also taken from 23 control subjects to examine the level of ADMA. The average age of the patients was 48.39 ± 14.24 years. Before treatment ADMA levels were average 1.024 ?mol/L; after treatment, ADMA levels were 0.548 ?mol/L and ADMA levels in the healthy group were average 0.415 ?mol/L. The level of ADMA at first diagnosis was statistically significant when compared with the group after treatment and also control group. There was no correlation between ADMA levels and pulmonary artery pressure. Result: levels were found high to be consistent with the literature in acute pulmonary embolism.. The reason why there was no correlation between ADMA levels and pulmonary artery pressure may be the low number of cases, more extensive researchs are needed.