Mide kanserinde radyoterapi sahasına giren böbreklerdeki fonksiyonel değişiklikler
Stomach cancer, radiotherapy, the construction of which in the kidney functional changes
  1. Tez No: 351284
  2. Yazar: YILDIZ ÖKTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR HAKAN BAKKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, radyoterapi, kreatinin klirens testi, böbrek sintigrafisi, Gastric cancer, radiotherapy, creatinine clearance test, renal scintigraphy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Mide kanserinde postoperatif kemoradyoterapi lokal-bölgesel kontrolü ve sağkalımı artıran bir faktördür. Tedaviye bağlı yan etkilerin görüldüğü başlıca organlardan biri de böbrektir. Bu çalışmada mide kanseri tanılı hastalarda radyoterapiye bağlı böbrek parankim hasarını 24 saatlik idrarda kreatinin klirensi ve böbrek sintigrafisi ile değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya mide kanseri tanısıyla Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği?ne başvuran 28 hasta dahil edildi. Radyoterapi öncesi 24 saatlik idrarda kreatinin klirensi ve böbrek perfüzyon sintigrafisi ile glomerüler filtrasyon hızı hesaplandı. Bu tetkikler radyoterapi sonrası 6. ay ve 1. yılda tekrarlandı. Radyoterapi öncesi ve sonrası değerlerin zamanla ve böbreklerin aldığı doz (V20) ile ilişkisi değerlendirildi. Kreatinin klirensi değerlerinde zamanla anlamlı bir azalma görüldü (p=0.035). Bu azalma radyoterapi öncesi ? radyoterapi sonrası 6. ay döneminde anlamlı değilken (p=0.524), radyoterapi öncesi ? radyoterapi sonrası 1. yıl döneminde anlamlılık kazandı (p=0.013). Sağ ve sol böbrek glomerüler filtrasyon hızı zaman içinde anlamlı bir değişiklik görülmedi (sırasıyla p=0.069 ve p=0.464). Toplam böbrek V20 değeri ile kreatinin klirensindeki % değişim hem radyoterapi öncesi ? radyoterapi sonrası 6. ay hem de radyoterapi öncesi ? radyoterapi sonrası 1. yıl dönemlerinde anlamlı değişiklik göstermedi (sırasıyla p=0.176 ve p=0.901). Aynı dönemlerde toplam böbrek dozu ile kreatinin klirensindeki % değişim arasında da anlamlı değişiklik görülmedi (sırasıyla p=0.118 ve p=0.954). Bir taraf böbreğin V20 değeri ile aynı dönemlerde o böbreğin glomerüler filtrasyon hızındaki % değişim araştırıldığında hem sağ böbrek için (sırasıyla p=0.450 ve p=0.385), hem de sol böbrek için (sırasıyla p=0.518 ve p=0.954) anlamlı bir değişiklik izlenmedi. Çalışmamızda radyoterapinin mide kanserli hastalarda böbrek üzerindeki etkileri 24 saatlik idrarda kreatinin klirensi ve böbrek sintigrafisi ile gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Postoperative chemoradiation in gastric cancer improves locoregional control and survival. Kidney is one of the organs that treatment related side-effects are seen. In this study we aimed to evaluate renal parenchymal damage due to radiotherapy in gastric cancer patients with creatinine clearance test and renal scintigraphy. Twenty-eight gastric cancer patients were enrolled to the study who applied to Bülent Ecevit University Faculty of Medicine Department of Radiation Oncology. Before radiotherapy, creatinine clearance test and, to get glomerular filtration rate values, renal scintigraphy were done. These examinations were repeated 6 months and 1 year after radiotherapy. The values before and after radiotherapy were evaluated considering the time and renal dose (V20). Creatinine clearance values lowered significantly after radiotherapy (p=0.035). While this reduction was not significant between preRT and 6 months after RT period (p=0.524), it was significant between preRT and 1 year after RT period (p=0.013). Right and left renal glomerular filtration rate values did not significantly change over time p=0.069 and p=0.464, respectively). Change in % of creatinine clearance and total renal V20 value were not correlated both in preRT ? 6 months after RT and preRT ? 1 year after RT periods (p=0.176 and p=0.901, respectively). At the same periods also there was not a significant relation between total renal dose and change in % of creatinine clearance (p=0.118, p=0.954, respectively). When V20 of one kidney and change in % of glomerular filtration rate were evaluated at the same periods, there was no significant change for both right kidney (p=0.450, p=0.385, respectively), and left kidney (p=0.518, p=0.954, respectively). We tried to show the effects of radiotherapy on kidneys in gastric cancer patients with creatinine clearance test and renal scintigraphy in our study.