Mide kanseri nedeniyle enblok bursektomi yapılan hastalarda komplikasyon, lokoregional nüks ve sağkalım oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of complication, lokoregional recurrence and survival rates in patients with enbloc bursectomy due to stomach cancer
- Tez No: 461170
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Bursa Omentalis, Bursektomi, Gastric Cancer, Bursa Omentalis, Bursectomy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Mide kanseri gastrointestinal sistem kanserleri içinde prognozu kötü ve agresif seyirli olan kanserlerdir. Son yıllarda kemoterapi, radyoterapi ve daha güncel immünoterapi yöntemlerinde ciddi gelişmeler olmasına rağmen mide kanserlerinde cerahi tedavi halen en önemli tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir(1). Bursa omentalis de bu invazyonun ve hücresel dökülmenin olduğu bölgelerden birisidir. Özellikle küçük kurvatur posterior yerleşimli serozayı aşmış tümörlerde bursa omentalise olan hücre dökülmesi için yapılacak bursektominin sağ kalıma katkı sağlayacağı düşünülmektedir(2). Materyal ve Metod: Ocak 2009 ve Haziran 2016 tarihleri arasında GÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda mide adenokarsinomu tanısı almış, R0 rezeksiyon yapılan T1, T2, T3, T4 ve N0, N1 N2, N3 olan mide kanserli 87 hasta değerlendirildi. Kriterlere uymayan hastalar çalışma dışı bırakıldıktan sonra toplam 82 hasta ile çalışmaya devam edildi. Mide kanseri tanısı almış ve ameliyat yapılmış hastalar; gastrektomi+D2 Lenf nodu diseksiyonu+bursektomi yapılan 36 hasta ve gastrektomi+D2 lenf nodu diseksiyonu yapılmayan 46 hasta olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu iki grup morbidite, mortalite ve lokoregional nüks açısından karşılaştırıldı. Sonuç: Genel sağkalım üzerine bursektominin istatistiksel olarak katkı sağlamadığı bulunmuştur. Ancak süre bazında değerlendirildiğinde bursektominin sağkalıma 5 ay ek katkı sağladığı tespit edilmiştir. Tartışma: Yaptığımız çalışma uzakdoğu literatürünü destekler niteliktedir. Ancak özellikle batı toplumunda mide kanserinde bursektominin etkilerinin daha iyi değerlendirilebilmesi için daha yüksek volümlü ve daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric cancer is a cancer of the gastrointestinal system that has poor prognosis and aggresive clinical course. Despite critical developments in chemotherapy, radiotherapy and more recent immunotherapy methods,surgical treatment in gastric cancer is still considered to the most important treatment modality (1). Bursa omentalis is also one of the regions where this invasion and cell shedding are found. Especially in tumors located on posterior lesser curvature and exceed serosa; it is thought that bursectomy for cell shedding to bursa omentalis will contribute to survival. Materials and Methods: 87 patients with gastric cancer who were diagnosed T1, T2, T3, T4 and N0, N1 N2, N3 gastric adenocarcinoma and who were treated with R0 resection at GUTF General Surgery Department between January 2009 and June 2016 were evaluated. After patients who did not comply with the criteria excluded, then the study continued with 82 patients.Patients who had gastric cancer and undergone surgery were divided into two groups;first group consists of 36 patients who had gastrectomy+D2 lymph node dissection+bursectomy and the second group consists of 46 patients who had gastrectomy+D2 lymph node dissection. These two groups were compared in terms of morbidity, mortality and locoregional recurrence. Conclusion: In this study we found that bursectomy did not statistically contribute to overall survival. However, when evaluated on a time-based basis, it was detected that bursectomy contributes 5 months to survival additionally. Discussion: This study supports the Far East literature. However, in order to evaluate the effects of bursectomy in gastric cancer especially in western society better, higher volume and wider studies are needed.