Ardahan yöresinden toplanan süt ve kaşar peynirlerinde aflatoksin m1 düzeylerinin mevsimlere göre araştırılması
Investigation of aflatoxin m1 levels in milk and kashar cheese samples collected from Ardahan vicinity with respect to the seasonal periods
  1. Tez No: 351297
  2. Yazar: ERTAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BAYEZİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin M1, ELISA, Süt, Peynir, Ardaha, Aflatoxin M1, ELISA, Milk, Cheese, Ardahan
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Süt ve süt ürünleri iyi bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Bu nedenle insan ve hayvan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerinde aflatoksin gibi zehirli maddelerin bulunmaması gereklidir. Bu araştırmanın amacı, Ardahan ili ve çevresinden toplanan süt ve kaşar peyniri numunelerinde AFM1 (Aflatoksin M1) düzeyinin belirlenmesidir. Çalışmada toplam 240 adet süt ve 240 kaşar peynir örnekleri mevsimler göz önüne alınarak, AFM1 yönünden incelendi. Örneklerin Aflatoksin içeriği kompetetif ELİSA metoduyla araştırıldı. Araştırma sonucunda 66 çiğ inek sütü ve 78 kaşar peyniri örneklerinde AFM1 tespit edildi (sırasıyla bulaşma oranları % 27,5 ve % 32,5). Ardahan yöresinde üretilen süt ve kaşar peynirlerinde AFM1 kirliliklerine en fazla İlkbahar mevsiminde rastlandı. Aflatoksin M1 tespit edilmiş süt örneklerindeki miktarların hiçbirisinin AB ve TGK'da belirlenmiş tolerans sınırı olan 0,05 ppb'yi (50 ng/L) aşmadığı görüldü. Kaşar peynir örneklerinde ilkbahar, kış ve sonbahar mevsiminde değişik düzeylerde AFM1'e rastlanıldı. Ancak peynirlerde tespit edilen miktarların hiçbirisinin TGK'da yasal tolerans sınırı olarak belirlenen 0,5 ppb'yi (500 ng/Kg) aşmadığı belirlendi. Bu sonuçlara göre Ardahan yöresinden toplanan süt ve kaşar peynirlerinin söz konusu tarihlerde AFM1 yönünden güvenli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Milk and dairy product have an important place in a healthy human diet since they are good sources calcium and proteins. Therefore, toxins such as AFM1 should not be present in milk and milk products. This study was planned in order to determine the presence and level of AFM1 in milk and kashar cheese samples produced in the Ardahan Region of Turkey. In this study, a total of 240 milk and 240 samples of cheddar cheese were analyzed for aflatoxin M1 seasonally. Aflatoxin content and concentration of the samples were researched by competitive ELISA method. The incidences of AFM1 contamination in the samples of raw cow milk and cheddar cheese were 66 (27,5%) and 78 (32,5%) respectively. AFM1 in milk and cheddar cheese produced in Ardahan province is mostly seen in spring months. The levels of AFM1 were found to be below the tolerable limits set by EU and Turkish Food Codex (0.05 ppb). Samples of Kashar cheese were encountered to AFM1 at different levels in spring, summer and autumn. Samples of Kashar cheese were determined to be below the limits of tolerable according to Turkish Food Codex (500 ng/Kg). According to the results of current study, it can be coneluded that milk and Kashar Cheese samples are safe for AFM1 levels for the period in whieh the samples were collected.