Kahramanmaraş bölgesindeki amatör futbolcuların spor yaralanmalarında ilk yardım, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarındaki görüşlerinin incelenmesi
The investigation of the views of amatuer soccers in the region Kahramanmaraş on the first aid,physical therapy and rehabilitation applications in sport injuries
  1. Tez No: 351341
  2. Yazar: MUHAMMET MUSTAFA GÜLAÇTI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK GENÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Sakatlığı, Futbol, İlkyardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sport injury, soccer, first-aid, physical therapy and rehabilitation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kahramanmaraş bölgesindeki, amatör futbolcuların ilk yardım, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla ile ilgili bilgi düzeyinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere literatür taraması yapılarak araştırmanın problemine ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında il merkezinde bulunan 325 amatör erkek futbolcuya anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan amatör futbolcularla ilgili kişisel bilgi değişkenleri (yaş, başka spor vb.) frekans ve yüzde dağılımı bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır.Bu araştırmanın evrenini Kahramanmaraş ilindeki amatör futbolcular oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda; sakatlanan futbolcuların büyük çoğunluğunun (%81) sakatlanma sonrası etkin bir rehabilitasyon programına katılmadığı, yine büyük çoğunluğu (%64.3) maç sırasında sakatlandığı, sakatlanmaların genellikle burkulma (%30,4) ve ezilme- morluk (%23,8) şeklinde gerçekleştiği anlaşılmıştır. Sakatlanan bölgelerin büyük çoğunluğu ayak bileği (% 29,2), diz (%20,2) ve (%14,9) ayak bileği gibi alt ekstremite bölgelerinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is in the Kahramanamaraş region, to determine amateur soccers? level of knowledge on the applications of first aid, physical therapy and rehabilitation. Information about the question of the study has been tried to be given by doing literature scan in order to carry out the purpose of the study. The study has been applied to 325 amateur male soccers in the city centre. SPSS 11 packet program has been used in the evaluation of the data. Descriptive statistics has been done by finding the percentage distribution and frequency of personal knowledge parameters (age, another sport etc.) related to amateur soccers who took part in the study.The field under this survey is the amateur soccers in Kahramanmaraş region. In the result of the study, it has been understood that most of the injured soccers(% 81) do not join an efficient rehabilititation program after the injury, and most of them(%64.3) are injured during the match, injuries generally occur as sprain(%30.4) and bruise(%23.8). It is seen that most of the injured parts are lower extremities such as ankle(%29.2), knee(%20.2) and ankle foot (%14.9).