Tam seramik restorasyonların simantasyonunda gerçekleştirilen farklı silan uygulamalarının bağlantı dayanımına etkisinin incelenmesi
Evaluation of different silane applications on the shear bond strength of dual-cure resin cement to glass ceramic
- Tez No: 351353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA TÜRKASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: fosforik asit, hidrofluorik asit, lityum disilikat cam seramik, makaslama bağ dayanımı testi, silan, phosphoric acid, hydrofluoric acid, lithium disilicate glass ceramic, shear bond strength test, silane
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada tam seramiklerin simantasyonunda farklı fiziksel ve kimyasal yüzey hazırlıklarının bağlantıya olan etkisinin incelenmesi ve en iyi bağlantının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda restoratif diş hekimliğinde lityum disilikat cam seramiklerin dual-kür rezin simanla bağlantısı incelenmiştir. Seramik yüzeylerine iki farklı asit, dört farklı silan ve bu silanlar için üç farklı uygulama gerçekleştirilmiş ve ardından dual-kür rezin siman uygulanmıştır. Bu uygulamalar asit için; fosforik asit ve hidrofluorik asit, silan için; Monobond Plus, Clearfil Ceramic Primer, Bis Silane ve GC Ceramic Primer, silan uygulama yöntemleri için; oda sıcaklığında kurutma, sıcak hava ile kurutma, sıcak hava ile kurutma ve sıcak suda bekletme şeklindedir. Örneklere makaslama bağ dayanımı testi uygulanmış ve kırık yüzeyler stereomikroskopla incelenmiştir. Bağ dayanım değeri; HF asit uygulaması, iki şişeli adeziv monomer içeren silan, sıcak hava ve sıcak su uygulama grubunda 22.6 MPa olarak ölçülürken HF asit, asit önermeyen, tek şişeli adeziv monomer içeren silan, sıcak hava ve sıcak su uygulama grubunda ise 21.9 MPa olarak ölçülmüştür. Diğer gruplarda istatistiksel olarak anlamlı olmayan şekilde bağ değerleri daha az ölçülmüştür. Sonuç olarak silanın agresif şekilde kurutulmasının bağ dayanımı değerlerini genellikle artırdığı görülmüştür. Bu artışlar asitleme önermeyen, adeziv monomer içeren silanlar HF asitle birlikte uygulandığında belirgindir. Klinik uygulamalarda asitleme önermeyen ve adeziv monomer içeren tek ya da çift şişeli silanların HF asit ile birlikte kullanıldıklarında her iki silanın da sıcak hava ile kurutulması ve ardından sıcak su ile yıkanması seramik ile rezin siman arasındaki bağlantı dayanımını artırmak için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study the influence of various physical ve chemical surface preparation methods on the bond strength of all-ceramic restorations to resin cement were evaluated. Identifying the best possible bond strength was the purpose. In the study dental lithium disilicate glass ceramic was bonded to dual-cure resin cements. Various treatments were applied to ceramic surface; two different acids, four silanes, three different application methods for silanes. These were phosphoric acid and hydrofluoric acid for acid treatment, Monobond Plus, Clearfil Ceramic Primer, Bis Silane and GC Ceramic Primer for silanes, drying at room temperature air, hot air owen and hot air owen + hot water bath for silane application methods.Treated ceramics were directly bonded to dual-cure resin cement. Shear bond strength test was applied and debonded surfaces were examined with stereomicroscope. Results; bond strength values were 22,6 MPa for HF acid; two bottled, non-acid recommended, adhesive monomer containing silane; hot air drying and hot water bath group; 21,9 MPa for HF acid, one bottled non-acid recommended, adhesive monomer containing silane; hot air drying and hot water bath group. Other groups were resulted lower bond strength values although these were no statistically difference. Conclusions are; aggressively dried silane groups generally showed an increased the bond strength values for one bottled non-acid recommended, adhesive monomer containing silane and two bottled, non-acid recommended, adhesive monomer containing silane, applied to HF acid primed ceramic. Possible clinical outcomes are; when one bottled non-acid recommended, adhesive monomer containing silane applied to HF acid primed lithium disilicate glass ceramic surfaces and two bottled, non-acid recommended, adhesive monomer containing silane applied to HF acid primed lithium disilicate glass ceramic surface, hot air drying and hot water bath can increase the bond strength of ceramic to resin cement.