Farklı yüzey işlemleri uygulanan zirkonya seramik ile adeziv reçine siman bağlantısının in vitro olarak değerlendirilmesi
Effect of different surface treatment methods on bond strength of zirconia and resin cement
  1. Tez No: 361560
  2. Yazar: MERVE SONGÜL GÜDÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM AKKAYAN KESMEZACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonya, yüzey uygulamaları, bağlanma dayanımı, simantasyon, mikrogerme dayanım testi, Zirconia, surface treatment, bonding strength, cementation, microtensile strength test
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Diş hekimliği alanında estetik beklentinin artmasıyla birlikte, protetik tedavi uygulamalarında tam seramik restorasyonların kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Zirkonya seramikler de yüksek dayanıklılık ve estetik özelliklerinden dolayı diş hekimliğindeki protetik tedavi uygulamalarında kullanımları gittikçe yaygınlaşan bir seçenek olarak yer almaktadırlar. Teknolojik ilerlemelere bağlı olarak CAD/CAM sistemlerinin de daha kolay ulaşılabilirliği, diş hekimlerinin zirkonya seramiklerle çalışma sıklığını da arttırmıştır. Zirkonya seramiklerin simantasyonunda da, modern protetik diş tedavisinde simantasyon materyali olarak tercih edilen adeziv reçine simanlar kullanılmaktadır. Ancak zirkonya seramikler cam faz içermediklerinden, başarılı bir simantasyon için gerekli adezyonun sağlanmasında ilave yüzey işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu in vitro doktora tezi çalışmasında, farklı yüzey işlemlerinin, zirkonya seramik ile adeziv reçine siman bağlantısı arasındaki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, monolitik ve standart YTZP zirkonya seramik olmak üzere 2 farklı yapıdaki zirkonya esaslı blok kullanılacaktır. Monolitik ve standart zirkonya grupları, farklı yüzey muameleleri amacıyla 6 alt gruba ayrılacaktır. 6 farklı yüzey işlemi uygulaması sonrasında, zirkonya yapı ile aynı ebatlara sahip olarak önceden hazırlanacak standart kompozit bloklar, adeziv reçine siman ile yüzeye simante edilecektir. Simantasyon işleminin ardından örnekler akrilik reçine bloklara gömülerek, mikrogerme test cihazında bağlanma dayanım değerleri ölçülecektir. Sonuçların klinik uygulamaların başarısına da katkısı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The popularity of all- ceramic retorations has increased in recent years due to their superior eshetic apperance and metal-free structure. With the increasing expectation in the aesthetic field of dentistry, prosthetic treatment applications is becoming common use of all-ceramic restorations. Due to their high durability and aesthetic features, zirconia ceramics have widespread use in prosthetic treatment and as an option in all applications. Technological advances in CAD / CAM systems also makes easier accessibility. Those improvements in technology increased usage of zirconia ceramics. Cementation of zirconia ceramics in the modern treatment of prosthetic dental adhesive resin cements used for cementation material preferred. On the other hand zirconia ceramics do not contain glass phase, for the success on surface cemetation additional operation required, which should enhance adhesion. The aim of this PhD study is to evaluate the influence of different surface treatments on the microtensile bond strength of resin cement to zirconia ceramic. For this purpose, monolithic and standart YTZP groups will be divided six sub-groups, based on the surface treatment to be performed. Each ceramic block will be duplicated in composite resin using a silicon mold. Composite blocks will be bonded to conditioned ceramics using a resin cement. The bi-layered specimens embedded in acyrilic resine blocks and will be cut into microbars, then loaded in tension until failure. All groups will be statistically analyzed. It is assumed that the results of this study will also be of assistance for clinical practice.