İndirekt restorasyonların simantasyonunda kullanılan önceden ısıtılmış kompozit rezinlerin mikrosertlik değerlerinin incelenmesi
Investigation of microhardness values of preheated composite resins used in cementation of indirect restorations
  1. Tez No: 911813
  2. Yazar: SEMANUR GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİKE DEMİREL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv simantasyon, Isıtılmış kompozit rezin, İndirekt restorasyon, Mikrosertlik, Adhesive cementation, İndirect restoration, Microhardness, Preheated composite resin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, indirekt restorasyonların simantasyonunda önceden ısıtılmış ve ısıtılmamış kompozit rezinlerin sertlik değerlerini karşılaştırmak ve farklı kalınlıklardaki indirekt restorasyonların simantasyon materyali olarak kullanılan ısıtılmış kompozit rezinlerin sertlik dereceleri üzerindeki etkisi araştırmaktır. Çalışmamızda CEREC-Blok C (DentsplaySirona, Almanya), 1 mm, 1.5 mm ve 2 mm kalınlıklarda separe edilmiş ve G-CEM One universal self-adeziv rezin siman (GC Corporatıon Tokyo, Japonya), 3M Filtekone bulk fill restoratif rezin (3M ESPE, USA), G-aenial ışıkla kürlenen kompozit rezin (GC Corporatıon Tokyo, Japonya) simantasyon için kullanılmıştır. Hazırlanan her grup için 30 adet (alt grup n=10) olmak üzere 150 örnek hazırlanmıştır. Çalışmadaki 5 gruptan 2'si G-aenial ışıkla kürlenen kompozit rezin (GC Corporatıon Tokyo, Japonya) ve 3M Filtekone bulk fill restoratif rezin (3M ESPE, USA) Caps Warmer (VOCO GmbH, Cuxhaven NI, Almanya) kompozit ısıtma cihazında 3 dk boyunca ısıtılarak sıcaklığı 68 C ye ısıtılıp 30 sn içerisinde 5 mm çapındaki boşluğa uygulanmış olup üzerine farklı kalınlıklarda hazırlanan seramik örnekler yerleştirilip 3 dk boyunca 500 gr yük uygulanmıştır. 3 dk sonunda yük kaldırılmış ve geniş spektrumlu LED ışık cihazı VALO Cordless (Ultradent Products, ABD) standart güç modu (40 sn-1000 mW/cm2) kullanılarak 40 sn boyunca üst yüzeyden restorasyon kenarına tam temas edecek şekilde uygulanmıştır. Rezin siman örneklerinin Vicker's mikrosertlik cihazında her örneğin hem alt hem de üst yüzeyine 3 farklı noktadan olacak şekilde, 15 sn süreyle 0,49 N yük ile test uygulanmıştır ve her grubun ortalama sertlik değerleri hesaplanmıştır. Çalışmada, 3 yönlü ANOVA, bağımlı değişken üzerindeki üç farklı bağımsız değişkenin ana etkilerini ve bu bağımsız değişkenlerin birbirleriyle olan etkileşim etkilerini test etmek için kullanılmıştır. 3 yönlü ANOVA sonucunda anlamlı fark tespit edilen durumlarda, bu farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Tukey testi kullanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmış olup; p≤0,05 olması anlamlı bir farklılığın olduğunu, p>0,05 olması ise anlamlı bir farklılığın olmadığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, ön ısıtma işleminin özellikle geleneksel kompozit rezinlerin sertlik değerlerini artırdığını ve dolayısıyla bu materyallerin mekanik özelliklerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. (p0,05)
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the hardness values of preheated and unheated composite resins in the cementation of indirect restorations and to investigate the effects of different thicknesses on the hardness degrees of heated composite resins used as cementation materials for indirect restorations. In our study, CEREC-Blok C (DentsplaySirona, Germany) was separated in 1 mm, 1.5 mm and 2 mm thicknesses and G-CEM One universal self-adhesive resin cement (GC Corporation Tokyo, Japan), 3M Filtekone bulk fill restorative resin (3M ESPE, USA), G-aenial light-cured composite resin (GC Corporation Tokyo, Japan) were used for cementation. 150 samples were prepared, 30 for each group (subgroup n=10). Two of the 5 groups in the study were G-aenial light-cured composite resin (GC Corporation Tokyo, Japan) and 3M Filtekone bulk fill restorative resin (3M ESPE, USA) heated to 68 C in a Caps Warmer (VOCO GmbH, Cuxhaven NI, Germany) composite heating device for 3 min and applied to a 5 mm diameter cavity within 30 s. Ceramic samples prepared in different thicknesses were placed on top and a 500 g load was applied for 3 min. At the end of 3 min, the load was removed and the broad-spectrum LED light device was applied using the VALO Cordless (Ultradent Products, USA) standard power mode (40 s-1000 mW/cm2) for 40 s in a way that it would make full contact from the upper surface to the restoration margin. Resin cement samples were tested with a 0.49 N load for 15 s on both the upper and lower surfaces of each sample at 3 different points on the Vicker's microhardness device, and the average hardness values of each group were calculated. In the study, 3-way ANOVA was used to test the main effects of three different independent variables on the dependent variable and the interaction effects of these independent variables with each other. In cases where a significant difference was detected as a result of 3-way ANOVA, Tukey test was used to determine which groups this difference was between. The statistical significance level was taken as 0.05 when interpreting the results; p≤0.05 indicates a significant difference, while p>0.05 indicates no significant difference. The results obtained show that preheating increases the hardness values of traditional composite resins in particular and thus positively affects the mechanical properties of these materials. (p0.05)