Yoğun bakım Ünitesinde çalışan hemşirelerin hemşire hasta iletişimine yönelik düşüncelerinin belirlenmesi
Of nurses working in intensive care Unit nurse patient communication regarding the determination of thought
- Tez No: 351364
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakımda İletişim, Entübe Hasta ile İletişim, Hemşire Hasta İletişimi, Yoğun Bakımlarda İletişim Engelleri, Communication in intensive care unit, Communication with intubated patients, Communication between nurse and patient, Communication barriers in intensive care unit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma; yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hemşire-hasta iletişimine yönelik düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Afyonkarahisar merkez sınırları içerisinde yer alan iki devlet hastanesi ve bir üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 104 hemşire örneklem olarak seçilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan veri toplama formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler sayı-yüzde ve ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada yoğun bakımda çalışan hemşirelerin % 84.5' inin sözel iletişimde güçlük yaşadıkları değerlendirilmiştir. İletişim güçlüğü yaşadığını belirten hemşirelerin % 80.8'inin kendilerinden, % 82.7'sinin hastanın durumundan kaynaklı sebeplerle iletişim güçlüğü yaşadıklarını ifade ettikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin % 90.8'inin iletişimi önemli gördükleri saptanmıştır. Hasta ile iletişimde hemşirelerin % 82.7'sinin“hastanın anlatmak istediğini tahmin etme”% 66.3'ünün“yazı”% 4.8'inin“İletişim tahtası, yazı tahtası vb. gibi iletişim materyali kullanımı”yöntemlerini kullandıkları saptanmıştır. İletişim güçlüklerini önlemeye yönelik olarak hemşirelerin % 36.3'ünün“çalışma koşulları iyileştirilmelidir”% 23.4'ünün“entübe hastalar ile iletişim konusunda eğitimler düzenlenebilir”, %7.6'sının“kırtasiyecilik azaltılmalı, teknolojik yeniliklerden faydalanılmalıdır”önerilerinde bulundukları saptanmıştır. Hemşirelerin iletişimi kolaylaştırmaya yönelik önerileri incelendiğinde, % 23'ünün“iletişim kartları, teknolojik kolaylık, yazı tahtalarını vs.”tavsiye ettiği,“Hastaya yatmadan önce entübasyon hakkında eğitim verilebilir”önerisinin hemşirelerin % 12.5'i tarafından verildiği, saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; yoğun bakım hemşirelerinin iletişimde güçlük yaşadıklarını belirttikleri; bilinci kapalı, entübe, öfkeli, tedaviyi reddeden ve deliryumdaki hastalarla iletişim tekniklerine yönelik hizmet içi eğitim yapılması, yoğun bakım ünitelerinde hasta/hemşire oranının, sağlık bakanlığının belirlediği yoğun bakım standartlarına uygun planlanması ve çalışmalarda kullanılan iletişim tahtası uygulamasının yaygınlaştırılması, gerekli eğitimlerin planlanması önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was done to determine the thoughts of nurses working in intensive care unit on communication between nurse and patient. 104 nurses who working intensive care unit at university hospital and two State hospitals in Afyonkarahisar were chosen for study sample. Data were collected using data form prepared by the researcher. Obtained data were evaluated number-percentage and chi-square test. In the research, it is evaluated that 84.5% of nurses had difficulties in communication in verbal communication. 80.8% of the nurses, who stated that they had difficulty in verbal communication, said that the reason was themselves, and 82.7 of the nurses said that the reason was patient. It was detected that 90.8% of the nurses thought that ''communication'' was important. 82.7 % of the nurses said that they guessed what the patient wanted to tell, 66.3% of the nurses said that they used writing method, and 4.8% of them said that they used communication and writing board in communication with the patients. The nurses suggested that the working conditions must be improved (36.3%), training on communication with intubated patient can be organized (23.4%), red tape must be decreased and technological innovations must be used (7.6%). When the nurses suggestions on facilitating the communication were examined, it was stated that 23% of nurses suggest communication cards, technological facilities and writing boards, and 12.5% of them suggest that patients can be trained on intubation before hospitalization. Under the results obtained from the search; intensive care unit nurses suggest that they have difficulties in communication, in-service training on communication techniques with patients who lose conscious, refuses treatment, and are furious, intubated and in delirium must be organized, patient-nurse percentage in intensive care units must be planned according to the standardization determined by The Ministry of Health, communication board applications must be generalized, and necessary trainings must be planned.