Hemşirelerin bilinci kapalı hasta ile iletişime ilişkin algıları ve deneyimleri.
The perception and experiences of nurses about the communication with an unconscious patient.
  1. Tez No: 194175
  2. Yazar: HAMİDE TOKDEMİR TÜKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜREYYA KARAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinci Kapalı Hasta, İletişim, Yoğun BakımHemşireliği, Hasta-Hemşire İletişimi, Unconscious Patient, Intensive Care Nursing, Communication between patient and nurse, Communicationiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETHemşirelerin Bilinci Kapalı Hasta İle İletişime İlişkin Algıları VeDeneyimleriAraştırma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin bilinci kapalıhasta ile iletişime ilişkin deneyimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, niteliksel yöntemlerin kullanıldığı tanımlayıcı bir çalışmadır.Araştırma, 15.03.2005 ve 01.04.2005 tarihleri arasında Kocaeli ilinde yoğunbakım ünitesi bulunana devlet hastanelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanınörneklemini, yoğun bakım ünitelerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabuleden 19 yoğun bakım hemşiresi oluşturmuştur. Bu araştırmada veriler araştırmacıtarafından açık uçlu sorulardan oluşan, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyletoplanmıştır. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır.Görüşmeler, ses kayıt cihazı kullanılarak kayıt edilmiş ve görüşme kayıtlarıkelimesi kelimesine yazıya döküldükten sonra temalar oluşturulmuştur.Araştırmaya katılan hemşirelerle yapılan görüşmelerin analiz edilmesisonucunda elde edilen temalar; yoğun bakım ünitesinde iletişimin önemi veanlamı, bilinci kapalı hasta ile iletişimin önemi ve anlamı, bilinci kapalı hastayabakım vermeye ilişkin duygular olarak gruplandırılmıştır.Araştırmaya katılan hemşirelerin tamamı (n=19), yoğun bakım ünitesindehasta ile iletişimin önemli ve vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtmekle birlikte,hemşirelerin bir kısmı (n=10), bilinci açık olan hasta ile iletişimin daha önemliolduğunu ve daha fazla iletişim kurduklarını ifade etmişlerdir. Hemşirelerdençoğunluğu (n=11), bilinci kapalı hasta ile iletişimin önemsiz olduğunu ve iletişimkurmanın gerekli olmadığın belirtmiştir. Hemşireler, bilinci kapalı hastaya bakımvermeye ilişkin çelişkili ve farklı duygular yaşadıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Perception and Experiences of Nurses About the Communication withan Unconscious PatientThe investigation was made to determine nurses? perception andexperiences about the communication with an unconscious patient in intensivecare units.The research is a descriptive study in which qualitative methods has beenused. The research was made, in public hospitals in Kocaeli which have intensivecare units, between 15.03.2005 and 01.04.2005. The number of the nurses whojoined this study is 19. They all work in intensive care units. The data in this studywas obtained by using open-ended questions and semi-structure interview method.They were all face to face interviews. The interviews were recorded by using avoice-recorder.The themes, result of analyses of the interviews with the nurses, whojoined in this study, were classified into three groups: the importance and meaningof the communication in an intensive care unit, the importance and meaning of thecommunication with an unconscious patient, the emotions of taking care to anunconscious patient.All nurses who joined this study (19 nurses) said that the communicationwith a patient in an intensive care unit is so important. 10 nurses said that thecommunication with a conscious patient is more important. 11 nurses said thecommunication with an unconscious patient is not necessary and important. Theysaid they don?t need to do this. They also said they had different emotions howthey behave to unconscious patient.