Kronik obstrüktif akciğer hastalığı akut atak olgularında serum CRP, neopterin ve prokalsitonin düzeyleri
Serum CRP neopterin and procalcitonin levels in chronic obstructive pulmonary disease acute attack cases
- Tez No: 351378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEYFİK TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, CRP, neopterin, prokalsitonin, COPD, CRP, neopterin, procalsitonin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH); tam reverzibilite göstermeyen hava akımı kısıtlanmasıyla karakterize bir hastalıktır. Hastalığın seyrinde ve prognozunda ataklar önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı; KOAH akut atakla başvuran hastalarda inflamatuar markerlardan serum high sensitive c-reaktif protein (hsCRP), neopterin, prokalsitonin (PCT) seviyelerini ölçmek ve bu markerların yaşam kalitesi (St George's Respiratory Questionnaire (SGRQ)) ve egzersiz kapasitesi (6 dakika yürüme testi (6DYT)) ile arasındaki ilişkinin varlığını araştırmaktır. Çalışmaya 30 KOAH akut atak hastası ve 20 sağlıklı kontrol olgusu alındı. KOAH?lı hastalardan atağın 1. ve 15. günü, sağlıklı kontrol olgularından ise bir kez venöz kan örneği alınarak serum hsCRP, neopterin, PCT düzeyleri ölçüldü. KOAH?lı hastalara atağın 1. ve 15. gününde solunum fonksiyon testi, 6 DYT, SGRQ solunum anketi yapıldı. Kronik obstrüktif akciğer hastalığıatağının 1. gününde serum PCT, hsCRP ve neopterin düzeylerinin 15. güne (tüm parametreler için p0.05). Sonuç olarak, serum PCT, hsCRP ve neopterinin KOAH olgularında inflamasyonu gösteren birer belirteç olarak kullanılabileceği ancak yaşam kalitesi ve egzersiz kapasitesi durumunu yansıtmada yetersiz kaldığı, bu nedenle hastanın mevcut genel durumunu yansıtamayacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonarydisease (COPD); is a disease characterised by airflow limitation which doesn't indicate full reversibility. In the course of disease and prognosis attacks take an important place. The aim of this study is; to measure the levels of inflammator markers such as serum high sensitive c-reactive protein (hsCRP), neopterin, procalsitonin (PCT) of the patients presenting with COPD acute attack, and to search for the correlation between the quality of life of these markers (St George's Respiratory Questionaire (SGRQ)) and the capacity of exercise (six minutes of walking test (6MWT). Thirty COPD acute attack patient and 20 healthy cases were included in the study. Serum high sensitive C-reactive protein (hsCRP), neopterin and procalsitonin (PCT) levels were measured by taking venous blood samples form healthy cases once and from patients with COPD on the first and 15th day of the attack. On the first and 15th days of the attack, respiratory function test, 6MWT and SGRQ respiratory questionaire were done to the patients with COPD. On the first day of the COPD attack, we determined that the levels of serum PCT, hsCRP and neopterin were significantly higher (for all parameters p0.05). As a result, we concluded that serum PCT, hsCRP and neopterin can be used as an inflammatory marker in COPD cases but it remains in capable of reflecting the state of life of quality and capacity of exercise and therefore it cannot reflect the patient's present condition.