Eski Yakındoğu'da anikonik tapınıma işaret eden bir kült nesnesi olarak baitylos
Baitylos, a cult object reflecting aniconic worship in the ancient Near East
- Tez No: 351472
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anikonik tapınım, kült taĢları, baitylos, Aniconic worship, cult stones, baitylos
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Eski Yakındoğu, özellikle Sami halkların yerleştiği Levant bölgesi, anikonik tapınımın izlerini taşır. Anikonizm kapsamında tanrıların kısmen işlenmiş ya da kaba haldeki taşlarla temsil edildiğine tanık oluruz. Bu taşlar içinde özel bir grup, baitylos olarak adlandırılan taşlardır. Baitylos bir tapınım unsurudur ancak kavramsal çatısı açık ve net değildir. Bu çalışmanın amacı baitylosun anlam ve işlevini araştırmaktır. Çalışma dahilinde terimin dilbilimsel tarihine, eskiçağa ait aktarımlara, tarihsel ve arkeolojik kanıtlara yer verilmiştir. Bronz Çağdan Geç Antik Çağa uzanan süreçte izlenen coğrafi yayılım araştırmanın temelini oluşturmuştur. Baitylos kültünün kuramsal analizinde bu temele dayanan karşılaştırmalı yaklaşım esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ancient Near East, mainly the Levant region settled by the Semitic people, bears witness to aniconic worship. In the scope of aniconism, gods have been represented by roughly hewn or rude stones. A distinct class of sacred stones are the so-called baityloi. Baitylos is an object of veneration but its conceptual framework has not been clearly defined. The purpose of this study is to explore symbolic meanings and functions given to this particular kind of venerated stones. Therefore, the present study covers etymological analysis of the term, testimonials from ancient sources and evidence offered by the historical and archaeological record. Investigation of geographic distribution attested from the Bronze Age to the Late Antiquity formed the basis of the overall study. A comparative approach modelled upon this basis has been used to provide a theoretical analysis of the baitylos cult.