Tıp fakültesi ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü birinci ve son sınıf öğrencilerinin hipnoterapiye karşı bakış açılarını değerlendirme
Evaluating the perspectives of first-year and final-year students of the faculty of medicine and the department of psychological counseling and guidance on hypnotherapy
  1. Tez No: 985509
  2. Yazar: MERVE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME ÖZBEK ŞEBİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Psikoloji, Family Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakış açısı, Hipnoterapi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tıp Fakültesi, Öğrenciler-tıp, İçebakış, Hypnotherapy, Perspective, Psychological Counseling and Guidance, Faculty of Medicine, Students-medical, Introspection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Hipnoz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Hipnoz Bilim Dalı
Özet
Yapılan bu çalışmada; hipnoz tanımı, hipnozun tarihsel değişimi, hipnozda telkin ve otohipnoz başlıkları deneysel araştırmalar incelenerek hipnoterapiye bakış açısını değerlendirme amaçlanmıştır. Literatüre baktığımız zaman hipnoz sadece telkinler karşısında bir uyum süreci değil, nörobilişsel olarak da farklılık geliştiren bilinçli bir durum olduğu belirtilmiştir. Hipnozun tarihsel gelişimine baktığımız zaman Mesmer ile başlayan sürecin daha sonra Braid, Charcot, Freud ve Ericsonla devam ederek geliştiğini ve hipnozun klinik hipnoterapide, otohipnozda ve deneysel hipnozda kullanıldığı görülmektedir. Materyal ve Metot: Çalışmanın nicel boyutuna baktığımız zaman, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik 1. Ve 4. Sınıflarda öğrenim gören öğrencilere ve Tıp Fakültesi 1. Ve 6. Sınıflarda öğrenim gören toplam 342 öğrenciye Hipnoterapiye Bakış Açısını Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Ölçek sosyodemografik veriler ve beşli likert tipiyle hazırlanmış 24 maddeyi kapsamaktadır. Bulgular: Verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular ise kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre hipnoterapinin psikolojik iyi oluş üzerine etkisine daha olumlu baktıkları ve korkuların tedavisinde etkisine daha çok katıldıkları belirlenmiştir. Bunun yanında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğrencilerinin öğrenim dönemleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Fakülteler arası farklılıklara baktığımız zaman Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğrencilerinin Tıp Fakültesi öğrencilerine göre hipnoterapinin tedavi yönüne bakış açılarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hipnoterapiye bakış açısının öğrenim görülen fakülteye, bölüme, sınıf düzeyine ve cinsiyete göre değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate perspectives on hypnotherapy by examining experimental research on the definition of hypnosis, its historical development, suggestion in hypnosis, and self-hypnosis. The literature indicates that hypnosis is not only a process of compliance with suggestions but also a conscious state that induces neurocognitive changes. Historically, the development of hypnosis began with Mesmer and continued through the contributions of Braid, Charcot, Freud, and Erickson. Today, hypnosis is applied in clinical hypnotherapy, self-hypnosis, and experimental hypnosis. Material and method: In the quantitative dimension of the study, the Hypnotherapy Perspective Assessment Scale was administered to a total of 342 students, including 1st and 4th-year students of the Psychological Counseling and Guidance Department and 1st and 6th-year students of the Faculty of Medicine. The scale comprises sociodemographic questions and 24 items prepared on a five-point Likert scale. Results: Analysis revealed that female students had more positive views than male students regarding the effects of hypnotherapy on psychological well-being and the treatment of fears. Significant differences were observed among students of the Psychological Counseling and Guidance Department across different academic years. Additionally, faculty-based comparisons showed that students from the Psychological Counseling and Guidance Department had more favorable perspectives on the therapeutic aspect of hypnotherapy compared to medical students. Conclusion: Perspectives on hypnotherapy were found to vary according to faculty, department, academic year, and gender.