İşadamı kararı ilkesinin Türk Hukuku'nda uygulanması
Application of business judgment rule under Turkish law
- Tez No: 629006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI ANLAM ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşadamı Kararı İlkesi, Takdir Yetkisi, Sorumluluk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yönetim kurulu üyelerinin haklarında açılacak sorumluluk davalarında ortaya çıkan zarardan her halükârda sorumlu tutulmaları; yönetim kurulu üyelerinin pasifleşmesine ve karar almakta çekinik kalmalarına sebebiyet verebilecektir. Bu sebeple, ABD Hukuku'nda mahkeme içtihatlarıyla business judgment rule adı verilen bir ilke geliştirilmiştir. İşadamı kararı ilkesi, yönetim kurulu üyelerinin takdir alanlarını korumakta ve belli başlı şartların mevcut olması halinde yönetim kurulunun vermiş olduğu kararların beklenmedik sonuçlarından dolayı sorumlu tutulamamalarını sağlamaktadır. Çalışma kapsamında Türk Hukuku'nda herhangi bir kanun marifetiyle düzenlenmemiş söz konusu ilkenin Türk Hukuku'ndaki temelleri araştırılmış ve uygulanma koşulları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
If the board of directors' members are held liable for the damages arising from the liability cases to be filed against them in each case; it will cause the board of directors' members to become passive and remain hesitant in taking decisions. For this reason, as per US law, a principle referred to as business judgment rule has been developed by the case law. Business judgment rule protects the discretionary powers of the members of the board of directors' and ensures that the board of directors cannot be held responsible for the unexpected results of the decisions given under certain conditions. Within the scope of the study, the principles of the said law, which was not regulated under any laws or regulations under Turkish Law, were examined; and the conditions of application were evaluated. Keywords Business Judgment Rule, Discretionary Power, Liability