İstanbul ilindeki resmi okul ve kurum müdürlerinin 2001-2011 yılları arasındaki yerdeğiştirme sıklıkları üzerine bir araştırma
A research on the frequency rate of the principals of the public schools and institutions of ministry of national education in the years between 2001 and 2011
  1. Tez No: 351568
  2. Yazar: ENGİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müdür rotasyonu, müdürlerin yerdeğiĢtirme sıklığı, müdür görev süresi, Rotation of principals, frequency rate of principals, principal duty period
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul genelinde resmi örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan okul ve kurum müdürlerinin 2001-2011 yılları arasında hangi sıklıkta yerdeğiştirdiğinin belirlenmesidir. Bu araştırma ile aynı zamanda eğitim kurum türü değişkenine göre okul/kurum müdürlerinin ortalama görev süreleri belirlenmeye çalışılmış ve ayrıca okul/kurum içi faktörlerin okul/kurum müdür değişimlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada okul hizmet puanlarının ve ilçe zorluk derecelerinin okul/kurum müdürlerinin görev sürelerine etkisi de araştırılmıştır. Tarama modelinde yapılan bu araştırmada örneklem olarak İstanbul ilindeki tüm resmi örgün ve yaygın eğitim kurumları alınmıştır. Araştırmanın bulgularına göre İstanbul genelinde okul ve kurum müdürleri 2001-2011 yılları arasında her 3,085 yılda bir yerdeğiştirirken tamamen açık olan eğitim kurumları hesaba katıldığında 2001-2011 yılları arasında müdürlerin yerdeğiştirme sürelerinin ortalaması 3,474 yıldır. Bu süreler eğitim literatüründe yer alan araştırmalarda elde edilen bulgularla uygunluk göstermektedir.Eğitim çalışanları arasında ?rotasyon? olarak bilinen okul müdürlerinin 5 yılda bir yerdeğiştirmesi tartışmalarına veri sağlayacak olan bu araştırmanın Türk eğitim literatürüne önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the frequency rate of the principals of the public schools and institutions of Ministry of National Education in the years between 2001 and 2011. By the study, the average duty periods of the principals of the public schools and institutions are investigated according to the type of educational institutions and additonally the effect of the in-school factors on the frequency rate of the principals of the public schools and institutions are investigated. The study was performed as a descriptive study. The sampling of the study is the all public formal and non-formal educational institutions of Ministry of National Education in İstanbul. According to the results of the study, the average duty period of the principals of the public schools and institutions in İstanbul between the years 2001-2011 is 3,085 years. When considered the public schools and institutions open entirely between the years 2001-2011 in İstanbul, the average duty period of the principals of the public schools and institutions in İstanbul between the years 2001-2011 is 3,474 years. The results of the study parallel to the findings of the literature. This study which will provide the data with the ?rotation? discussions among the educators will make an important contribution to Turkish educational literature.