Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın romanlarında kadın-erkek ilişkisi
Man and woman relations in Hüseyin Rahmi Gürpinar's novels
- Tez No: 351584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk romanı, Popüler roman, İnsan psikolojisi, Çok eşlilik, Akraba evlilikleri, Kadın-erkek eşitliği, Yaşlı erkekler, Evli erkekler, Yetişkin erkekler, Erkekler, Kadınlar, Genital hastalıkla, Turkish novel, Popular novel, Human psychology, Polygamy, Marriages among relatives, Gender equality, Aged mans, Married man, Adult men, Men, Women, Genital diseases
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 488
Özet
İlk romanı 1888 yılında tefrika edilen Hüseyin Rahmi Gürpınar, Cumhuriyet öncesi ve sonrası olmak üzere uzunca bir periyod müddetinde 41 adet roman kaleme almıştır. İyi bir gözlemci olan yazar, konularını gerçek hayattan aldığı romanlarıyla gelecek nesillere incelenmeye değer sosyolojik bir malzeme bırakmış olur. Toplumsal konularda halk tabakasının umumî görüşünden ayrı bir çizgide yer alan Gürpınar, yerli hayatı aksettiren yapıtlarında, halkın sefaletini, cehaletini, görgü kurallarına aykırı tavırlarını, inanç sistemindeki yozlaşmayı ve kadın-erkek ilişkilerindeki toplumsal çürümüşlüğü başarılı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Hüseyin Rahmi'nin romanlarındaki kadın-erkek ilişkilerinin tarihî, toplumsal, kültürel içeriği ile yazarın ve roman kahramanlarının bu konuya ilişkin görüşlerini tespit ederek elde edilen bulguları sosyolojik ve psikolojik bağlamda bir değerlendirmeye tâbi tutup yorumlamak bu tezin amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Rahmin Gürpınar, whose first novel was serialized in 1888, wrote 41 novels in a long time being before and after Republican period. The writer being a good observer, left a worth-researching sociological material for the coming generations with his novels which are about real life. Gürpınar, who is on a different line from the general opinion of the populace on the social issues; revealed misery, attitudes being against propriety and ignorance of the people; corruption of the belief system and social decayedness of the women-men relations successfully in his works reflecting local life. Interpreting and evaluating the historical, social and cultural content of women-men relations in the novels of Hüseyin Rahmi Gürpınar in a sociological and psychological context by determining the writer's and novel characters' opinions related with this issue is the purpose of this thesis.