Basın Özgürlüğünün Kapsamı ve Sınırları
The Scope and Limits of Press Freedom
  1. Tez No: 351585
  2. Yazar: ALİ AKKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Kitle İletişim Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, İfade Özgürlüğü, Sansür, Press, Freedom of Mass Communication, Press Freedom, Freedom of Expression, Censor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Basın özgürlüğü, genel olarak haber, fikir ve düşünceleri basılmış eserler yoluyla, serbest olarak açıklama ve yayma özgürlüğüdür. İfade özgürlüğünü tamamlayan ve onun kullanılmasını sağlayan bir özgürlük olarak basın özgürlüğü, uluslararası belgelerde ve demokratik anayasalarda güvence altına alınmıştır. Basın özgürlüğü de diğer temel hak ve özgürlükler gibi mutlak ve sınırsız değildir. Basın özgürlüğünün güvence altına alındığı uluslararası belgelerde ve ülke anayasalarında, bu özgürlüğün hangi esas ve usuller dahilinde sınırlanabileceğine ilişkin düzenlemeler de yer almaktadır. Basın özgürlüğünün düzenlendiği 1982 Anayasası'nın 28. maddesi, AİHS'nin 10. maddesi, AİHM'nin ve Amerika Yüksek Mahkemesi'nin kararları dikkate alındığında basın özgürlüğünün sınırları,“başkalarının şöhret ve haklarının korunması”,“devletin ve kamusal menfaatlerin korunması”ve“ahlakın korunması”olmak üzere üç kategori altında toplanabilir. Ayrıca,belirtilen bu sebeplere bağlı olarak yapılacak olan sınırlamaların da sınırları vardır. Genel olarak“kanunilik”,“demokratik bir toplumda gereklilik”,“açık ve mevcut tehlike”ve“ölçülülük”bu ölçütlerden bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
In general, press freedom is the freedom that freely expresses and disseminates the news, ideas and thoughts through published works. Press freedom which completes freedom of expression and provides its usage, has been guaranteed in the international documents and the constitutions of democratic countries. Press freedom is not absolute and unlimited like other fundamental rights and freedoms, too. Arrangements regarding being able to be restricted of this freedom according to what the principles and procedures restricts press freedom, take place too in the international documents and the constitutions of democratic countries in which press freedom has been guaranteed. The limits of press freedom can be categorized into three section such as“protection of reputation and rights of other people”,“protection of the state and public benefits”and“protection of public morals”if article 28 of the 1982 Constitution, article 10 of the Convention, jurisprudence of the U.S. Supreme Court and ECHR in which press freedom has been arranged, are considered. In addition, depending on these reasons there are limits of restrictions to be made. In general,“principle of legality”,“requirement in a democratic society”,“clear and present danger”and“principles of proportionality”are some of these criteria.